Laksa

Opublikowano: 17.07.2022 r., 12:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa laksa z makaronem
Laksa
Laksa to niezwykle aromatyczna zupa na bazie mleczka kokosowego i pasty curry. Poznaj mój prosty przepis i przygotuj zupę z makaronem ryżowym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
346 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy - 1 szklanka (250 g)
  • Olej kokosowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
  • Czerwona pasta curry - 2 łyżki (20 g)
  • Kolendra suszona, liście - 1 yżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na laksa krok po kroku

Makaron ryżowy ugotuj w wodzie.

W garnku rozgrzej olej i dodaj pastę curry. Podgrzej krótko, całość zalej bulionem.

Gotuj zupę przez 15 minut i wlej mleko kokosowe.

Zagotuj i dodaj ugotowany makaron.

Zupę podawaj z suszoną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na laksa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat laksy

Pikantna zupa laksa jest szybka i łatwa w przygotowaniu dodatkowo pyszna i aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym i pastą curry, będzie to świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 20 minut, a będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.

Warto przygotować zupę tajską, gdy za oknem coraz zimniej. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.

Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na laksę, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna. W krótkim czasie w domowym zaciszu przygotujesz orientalne danie.

Ja zrobiłam zupę z rybą, ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją także przygotować z warzywami lub krewetkami.

Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej, a o to nam tutaj chodzi.

Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń, ale sprawdzi się ona także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa pysznie smakuje także z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest, dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to, co dodajemy do zupy. Co jeszcze? Ryba, która jest w zupie, jest lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska, więc nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia, jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa, warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.

Skoro już wiesz, jak zrobić laksę, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest dobra w smaku.

Alergeny w laksie

Lista alergenów dla laksy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry

Wartości odżywcze laksy

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać z kurczakiem, rybą lub krewetkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
138.51
346.29
Białko (g)
2.49
6.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
24.87
62.17
Węglowodany przyswajalne (g)
24.33
60.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.99
7.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
6.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.59
1.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
1.04
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.32
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.62
6.55
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
14.22
35.55
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.18
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.61
14.02
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.48
13.69
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.23
0.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.28
10.69
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
88.88
222.19
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
379.72
949.31
Potas (mg)
89.44
223.60
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.41
103.52
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
90.06
225.14
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.28
33.19
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.59
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
0.79
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny laksy 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania laksy

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
250 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Olej kokosowy
20 ml
2 łyżki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Kolendra suszona, liście
10 g
1 yżka
1.50
Za 6,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 10 g
Koszt składników
54.00