Laksa
- Makaron ryżowy - 1 szklanka (250 g)
- Olej kokosowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
- Czerwona pasta curry - 2 łyżki (20 g)
- Kolendra suszona, liście - 1 yżka (10 g)
Przepis na laksa krok po kroku
Makaron ryżowy ugotuj w wodzie.
W garnku rozgrzej olej i dodaj pastę curry. Podgrzej krótko, całość zalej bulionem.
Gotuj zupę przez 15 minut i wlej mleko kokosowe.
Zagotuj i dodaj ugotowany makaron.
Zupę podawaj z suszoną kolendrą.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat laksy
Pikantna zupa laksa jest szybka i łatwa w przygotowaniu dodatkowo pyszna i aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym i pastą curry, będzie to świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 20 minut, a będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.
Warto przygotować zupę tajską, gdy za oknem coraz zimniej. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.
Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na laksę, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna. W krótkim czasie w domowym zaciszu przygotujesz orientalne danie.
Ja zrobiłam zupę z rybą, ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją także przygotować z warzywami lub krewetkami.
Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej, a o to nam tutaj chodzi.
Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń, ale sprawdzi się ona także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa pysznie smakuje także z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest, dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to, co dodajemy do zupy. Co jeszcze? Ryba, która jest w zupie, jest lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska, więc nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia, jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa, warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.
Skoro już wiesz, jak zrobić laksę, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest dobra w smaku.
Alergeny w laksie
Lista alergenów dla laksy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
Wartości odżywcze laksy
Zupę możesz podawać z kurczakiem, rybą lub krewetkami.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.