Kurczak z kurkami

Opublikowano: 16.07.2021 r., 16:31 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z grzybami i śmietaną
Kurczak z kurkami
Kurczak z kurkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na pysznego, kurczaka z kurkami w sosie jogurtowym z razowym makaronem. Z pewnością się nie zawiedziesz, a danie zagości w Twojej kuchni na stałe.
Przygotowanie 35 min
332 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (150 g)
  • Kurki świeże (80 g)
  • Cebula - 1/4 sztuki (25 g)
  • Bulion warzywny (80 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kurkuma
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kurczaka z kurkami krok po kroku

Kurczaka oczyść z błonek i rozbij tłuczkiem na cieńsze filety. Dopraw i obtocz w oliwie. Podsmaż kilka minut na patelni z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodaj umyte kurki.

Do podsmażonej cebulki z grzybami dodaj mięso i zalej bulionem.

Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z kurkami

Kurczak z kurkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych, charakteryzuje się więc wysoką wartością odżywczą. To danie dla każdego, również dla dzieci. Bez obaw mogą je przygotować również osoby z cukrzycą oraz chorobami serca, na przykład miażdżycą, nadciśnieniem, czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, ponieważ pierś z kurczaka z kurkami i makaronem z tego przepisu to obiad dietetyczny, ma niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Tradycyjnie przygotowuje się kurki w śmietanie i z pszennym makaronem, jednak dzięki wykorzystaniu jogurtu i makaronu razowego otrzymujemy penne z kurczakiem i kurkami fit. Przepis na obiad z kurkami i kurczakiem jest bardzo prosty i szybki. Tak naprawdę przygotowanie trwa nie więcej niż 30 minut. Wystarczy wrzucić pokrojone w kostkę mięso na patelnię z oliwą z oliwek, dokładnie umyć kurki, podsmażyć je na patelni z mięsem i cebulką, doprawić i zalać jogurtem. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron i gotowe! Jak widzisz to nic trudnego, z tym posiłkiem poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze. Pamiętaj, że do obiadu zawsze trzeba dodać warzywa. Wybór warzyw jest zależny od indywidualnym preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Możesz przygotować na przykład surówkę z buraczków, białej, czerwonej lub kiszonej kapusty, czy gotowaną marchewkę z groszkiem. Bardzo ważne jest też odpowiednie przyprawienie sosu. Można w tym celu wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do mięs kurczaka jak również skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, czy ziół prowansalskich. Poznaj przepis na pysznego, kurczaka z kurkami w sosie jogurtowym z razowym makaronem. Z pewnością się nie zawiedziesz, a danie zagości w Twojej kuchni na stałe.

Alergeny w kurczaku z kurkami

Lista alergenów dla kurczaka z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kurczaka z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Połączenie cebulki, śmietany i grzybów u osób z tendencją do zgagi, czy refluksu może nasilać te dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
94.96
332.36
Białko (g)
9.48
33.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.65
9.29
Węglowodany przyswajalne (g)
1.75
6.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.05
17.67
Tłuszcze nasycone (g)
4.61
16.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
1.53
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.33
1.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.10
3.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.62
16.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.16
18.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
81.17
284.10
Potas (mg)
248.70
870.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.18
25.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.34
340.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.47
50.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
3.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z kurkami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z kurkami

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
150 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Kurki świeże
80 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Bulion warzywny
80 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 80 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
67.00