Kurczak w maślance
- Udko kurczaka bez skóry - 6 sztuk (1000 g)
- Maślanka 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na kurczaka w maślance krok po kroku
Maślankę wlej do miski, dodaj przyprawy.
Do miski z maślanką włóż kawałki kurczaka i odstaw do marynowania na minimum godzinę.
Po tym czasie obtocz kurczaka w mące.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż kurczaka.
Przykryj patelnie, wtedy skórka zrobi się chrupiąca.
Smaż w ten sposób przez 15 minut z dwóch stron.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka w maślance
Domowy fast food w zdecydowanie zdrowszej wersji? Poznaj mój przepis na kurczaka w maślance, którego mięso będzie niezwykle delikatne i kruche, a skórka chrupiąca. Dodając odpowiednie dodatki, może to być nasz domowy fast food w zdrowszej wersji niż te, które są łatwo dostępne w restauracjach. Kurczak w maślance to świetny pomysł na pyszny, domowy obiad z piekarnika, który przygotujesz bardzo szybko.
Mój przepis jest niezwykle prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby, które nie mają doświadczenia w kuchni.
Zatem jak zrobić kurczaka w maślance?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w kilka składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Będzie nam potrzebny kurczak, możesz wybrać dowolne części. Jeśli zależy Ci na chudym mięsie bez tłuszczu, wybierz piersi, jeśli nie ma to dla Ciebie znaczenia, wybierz całe nogi lub udka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować całego kurczaka w marynacie z maślanki.
Skoro kurczak wybrany, będziesz potrzebować jeszcze maślankę, mąkę i olej rzepakowy.
Najpierw wlej maślankę do miski i dodaj przyprawy. Do mojego przepisu zawsze używam soli, pieprzu, słodkiej papryki i wędzonej. Jeśli lubisz nieco bardziej pikantne dania, postaw na ostrą paprykę.
Wszystko dokładnie wymieszaj i zanurz kurczaka w marynacie. Pamiętaj, aby był on wcześniej dokładnie umyty i osuszony.
Natrzyj mięso i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Dzięki temu kurczak będzie pyszny i soczysty. Jeśli masz możliwość, możesz marynować mięso nieco dłużej, ale godzina zdecydowanie wystarczy.
Po tym czasie obtocz kurczaka w mące, dzięki niej skórka zrobi się rumiana i chrupiąca podczas smażenia.
Na patelni mocno rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki kurczaka. Sam widzisz, jaki to łatwy przepis. Zadbaj o odpowiednie dodatki, idealnie będą pasować domowe frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków i surówka coleslaw z białej kapusty. Obydwa te przepisy znajdziecie w moich innych propozycjach. Pieczony kurczak w maślance to dla mnie domowy fast food, który bardzo lubię przygotowywać na obiad dla całej mojej rodziny w weekend.
Alergeny w kurczaku w maślance
Lista alergenów dla kurczaka w maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kurczaka w maślance
Do tego przepisu możesz użyć dowolnej części z kurczaka, mogą to być piersi, jeśli zależy Ci na chudym mięsie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.