Kurczak w galarecie

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w galarecie z buraczkami
Kurczak w galarecie
Kurczak w galarecie to opcja, która sprawdzi się na rodzinne imprezy. Kurczak podany w galarecie jest daniem eleganckim, smacznym i pięknie się prezentującym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
314 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (1500 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Żelatyna (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, forma silikonowa

Przepis na kurczaka w galarecie krok po kroku

Marchew i pietruszkę obierz, przekrój na pół. Kurczaka umyj, włóż ciasno do garnka, na wierzchu ułóż wszystkie warzywa i natkę, dodaj sól, pieprz. Dolej tyle wody, aby nogi były przykryte na dwa palce.

Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj przez 60 minut.

Mięso i warzywa wyłów na talerz. Do przykrycia mięsa potrzebujesz średnio 1,5 litra płynu. Dopraw wywar do smaku.

Do wrzącego wywaru dodaj żelatynę, wymieszaj.

Pokrój mięso. Mięso kurczaka ułóż w foremce. Zalej mięso wywarem.

Formę ostudź, gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w galarecie

Kurczak w galarecie to opcja, która sprawdzi się na rodzinne imprezy. Kurczak podany w galarecie jest daniem eleganckim, smacznym i pięknie się prezentującym.

Przepis na kurczaka w galarecie to doskonały pomysł na proste danie, które możesz przygotować zarówno na kolację, jak i na obiad. Kurczak idealnie komponuje się z warzywami. Najlepiej wykorzystać do tego dania filet z kurczaka. To danie niskokaloryczne, dlatego spokojnie sprawdzi się na diecie. To mięso o małej ilości kalorii, dodatkowo nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych. Duża ilość białka dba o dobrą sytość. Warto więc dbać o ty, by gościł w diecie jak najczęściej. By go przygotować wystarczy odrobina cierpliwości, nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Kurczak w galarecie zachwyca smakiem, jednak by tak się stało, najpierw należy odpowiednio go przygotować. Jeśli chcesz, by pierś z kurczaka nie była zbyt sucha, dobrze jest zadbać o ty, by nie gotować jej zbyt długo. To mięso o niezwykle małej ilość tłuszczu, dlatego łatwo wysycha podczas długotrwałych obróbek termicznych. Do wywaru, w którym gotujesz kurczaka, dodaj zioła i przyprawy. Dzięki temu zyskasz pewność, że całość jest smaczna, sycąca i naprawdę ciekawa. Idealnie sprawdzi się lubczyk, ziele angielskie i pieprz. Możesz też poeksperymentować i użyć swoich ulubionych ziół.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w galarecie, by był smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To pyszne danie pełne smaku. Zawdzięcza to głównie wspaniałemu wywarowi, z którego powstaje galareta. Im więcej warzyw w nim gości tym lepiej. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można wyłowić i użyć do sałatki lub pokroić je w kostkę i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa. Może się wydawać, że danie to należy do niezbyt zdrowych. Nie jest to jednak prawda. Warto jednak pamiętać, że jest dość czasochłonne. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem, pamiętaj by przygotować je odpowiednio wcześnie.

Alergeny w kurczaku w galarecie

Lista alergenów dla kurczaka w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w galarecie

Wartości odżywcze kurczaka w galarecie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
117.35
314.49
Białko (g)
21.57
57.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
0.81
2.17
Węglowodany przyswajalne (g)
0.57
1.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
2.46
6.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
3.80
Tłuszcze nienasycone (g)
1.04
2.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
1.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.06
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.01
182.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
34.34
92.03
Witamina B6 (mg)
0.76
2.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.52
Witamina C (mg)
1.47
3.93
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
1.56
Retinol (µg (mcg))
8.39
22.47
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Ryboflawina (mg)
0.17
0.46
Niacyna (mg)
9.00
24.12
Foliany (µg (mcg))
11.92
31.94
Beta karoten (µg (mcg))
262.93
704.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
45.70
122.47
Potas (mg)
334.15
895.51
Wapń (mg)
7.79
20.87
Fosfor (mg)
202.01
541.39
Magnez (mg)
27.68
74.18
Żelazo (mg)
0.41
1.11
Cynk (mg)
0.66
1.78
Miedź (mg)
0.06
0.15
Mangan (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w galarecie 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w galarecie

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
48.00
Za 1500 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
56.50