Kurczak w całości z piekarnika
- Kurczak cały (1500 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Czosnek (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (5 g)
Przepis na kurczaka w całości z piekarnika krok po kroku
Kurczaka umyj dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuj widelcem w wielu miejscach i natrzyj dokładnie solą. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Do szklanki wlej oliwę, sok z cytryny, łyżeczkę słodkiej papryki, papryki ostrej, oregano, bazylii suszonej, zmiażdżony czosnek, wymieszaj.
Marynatę rozprowadź dokładnie na kurczaku.
Ułóż kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej przez 10 minut do 200 stopni.
Piecz przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmij i przewróć piersią do góry.
Piecz przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem.
Wyjmij ponownie kurczaka z piekarnika, owiń szczelnie folią, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 st. C i zostaw kurczaka na 40 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.
Podawaj wyporcjowanego lub w całości.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Kurczak po tajwańsku
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Kurczak po tajsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka w całości z piekarnika
Kurczak w całości z piekarnika to pomysł na niezwykle smaczne danie obiadowe. Idealnie sprawdzi się na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Jest smaczny i chrupiący.
Przepis na kurczaka w całości z piekarnika pozwoli Ci na przygotowanie idealnego kurczaka. Dowiesz się z niego jak upiec, a także jaki jest najlepsza temperatura pieczenia mięsa. Czas pieczenia warto jednak dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu. Niektóre piekarniki grzeją mocniej i dłuższa obróbka termiczna może powodować nadmierne wysychanie mięsa, a nawet sprawić, że przypali się. Tak przygotowany kurczak idealnie sprawdzi się na obiad na święta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z piekarnika, by był soczysty, smaczny i chrupiący, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Niezwykle ważnym aspektem przygotowania mięsa jest odpowiednia marynata do kurczaka. Kurczak w całości piecze się dość długo. To ile czasu spędzi w piekarniku, zależy od posiadanego sprzętu. Wystarczy kilka chwil, by zachwycać się jego podpieczoną skórką. Warto jednak pamiętać, że sam proces pieczenia jest dość długotrwały, dlatego, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem na obiad, warto zabrać się za przygotowanie odpowiednio wcześnie. Najważniejszym momentem przygotowania, poza pieczeniem, jest przygotowanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Możesz skorzystać z gotowych opcji dostępnych w sklepie, jednak lepiej przygotować ją samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, że trafią tam tylko przyprawy, które lubimy. Do kurczaka doskonale sprawdza się czosnek, ale również oregano i bazylia. Nadają one mięso wyrazistości. Jeśli kochasz posmak wędzonego mięsa, to na pewno świetnie sprawdzi się papryka. Sprawia ona, że mięso ma głęboki smak i zapach. Jednak jeśli za nią nie przepadasz, możesz wymienić ją na delikatniejsze zioła. By złocisty kurczak cieszył oko piękną barwą, należy do mieszanki dodać kurkumy. Oprócz tego, że jest to przyprawa nadający wszystkiemu piękny, żółty kolor, to jest również niezwykle zdrowa. Nie musisz jednak po nią sięgać. Nie sprawdzi się, gdy masz problemy z układem pokarmowym.
Alergeny w kurczaku w całości z piekarnika
Lista alergenów dla kurczaka w całości z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kurczaka w całości z piekarnika
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.
Energia i białka
(263g)
Węglowodany
(263g)
Tłuszcze
(263g)
Witaminy
(263g)
Składniki mineralne
(263g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.