Kurczak w całości z piekarnika

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w całości z piekarnika podany na talerzu.
Kurczak w całości z piekarnika
Kurczak w całości z piekarnika to pomysł na niezwykle smaczne danie obiadowe. Idealnie sprawdzi się na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Jest smaczny i chrupiący.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 140 min
531 kcal
Kcal w porcji
263 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurczak cały (1500 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, folia spożywcza, lodówka

Przepis na kurczaka w całości z piekarnika krok po kroku

Kurczaka umyj dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuj widelcem w wielu miejscach i natrzyj dokładnie solą. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Do szklanki wlej oliwę, sok z cytryny, łyżeczkę słodkiej papryki, papryki ostrej, oregano, bazylii suszonej, zmiażdżony czosnek, wymieszaj.

Marynatę rozprowadź dokładnie na kurczaku.

Ułóż kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej przez 10 minut do 200 stopni.

Piecz przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmij i przewróć piersią do góry.

Piecz przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem.

Wyjmij ponownie kurczaka z piekarnika, owiń szczelnie folią, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 st. C i zostaw kurczaka na 40 minut.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

Podawaj wyporcjowanego lub w całości.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w całości z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w całości z piekarnika

Kurczak w całości z piekarnika to pomysł na niezwykle smaczne danie obiadowe. Idealnie sprawdzi się na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Jest smaczny i chrupiący.

Przepis na kurczaka w całości z piekarnika pozwoli Ci na przygotowanie idealnego kurczaka. Dowiesz się z niego jak upiec, a także jaki jest najlepsza temperatura pieczenia mięsa. Czas pieczenia warto jednak dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu. Niektóre piekarniki grzeją mocniej i dłuższa obróbka termiczna może powodować nadmierne wysychanie mięsa, a nawet sprawić, że przypali się. Tak przygotowany kurczak idealnie sprawdzi się na obiad na święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z piekarnika, by był soczysty, smaczny i chrupiący, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Niezwykle ważnym aspektem przygotowania mięsa jest odpowiednia marynata do kurczaka. Kurczak w całości piecze się dość długo. To ile czasu spędzi w piekarniku, zależy od posiadanego sprzętu. Wystarczy kilka chwil, by zachwycać się jego podpieczoną skórką. Warto jednak pamiętać, że sam proces pieczenia jest dość długotrwały, dlatego, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem na obiad, warto zabrać się za przygotowanie odpowiednio wcześnie. Najważniejszym momentem przygotowania, poza pieczeniem, jest przygotowanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Możesz skorzystać z gotowych opcji dostępnych w sklepie, jednak lepiej przygotować ją samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, że trafią tam tylko przyprawy, które lubimy. Do kurczaka doskonale sprawdza się czosnek, ale również oregano i bazylia. Nadają one mięso wyrazistości. Jeśli kochasz posmak wędzonego mięsa, to na pewno świetnie sprawdzi się papryka. Sprawia ona, że mięso ma głęboki smak i zapach. Jednak jeśli za nią nie przepadasz, możesz wymienić ją na delikatniejsze zioła. By złocisty kurczak cieszył oko piękną barwą, należy do mieszanki dodać kurkumy. Oprócz tego, że jest to przyprawa nadający wszystkiemu piękny, żółty kolor, to jest również niezwykle zdrowa. Nie musisz jednak po nią sięgać. Nie sprawdzi się, gdy masz problemy z układem pokarmowym.

Alergeny w kurczaku w całości z piekarnika

Lista alergenów dla kurczaka w całości z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kurczaka w całości z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(263g)
Energia (kcal)
202.07
531.44
Białko (g)
16.80
44.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(263g)
Węglowodany (g)
0.74
1.94
Węglowodany przyswajalne (g)
0.71
1.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(263g)
Tłuszcz (g)
14.11
37.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.97
13.08
Tłuszcze nienasycone (g)
9.14
24.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.55
17.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.58
6.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
105.71
278.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(263g)
Witamina A (µg (mcg))
8.57
22.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.89
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.88
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.57
22.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.10
0.26
Niacyna (mg)
5.46
14.36
Foliany (µg (mcg))
7.42
19.51
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(263g)
Sód (mg)
80.28
211.13
Potas (mg)
184.92
486.33
Wapń (mg)
12.93
34.01
Fosfor (mg)
119.58
314.50
Magnez (mg)
15.75
41.41
Żelazo (mg)
0.49
1.29
Cynk (mg)
1.17
3.08
Miedź (mg)
0.03
0.09
Mangan (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w całości z piekarnika 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w całości z piekarnika

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
5 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
44.00