Kurczak na soli
- Kurczak cały (2000 g)
- Sól (1005 g)
- Masło - 3 łyżki stołowe (60 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na kurczaka na soli krok po kroku
W miseczce wymieszaj masło, 5 g soli, łyżeczkę papryki słodkiej, dwie łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kurczaka umyj i osusz. Następnie posmaruj go na zewnątrz i w środku masłem z przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli i ułóż na niej kurczaka.
Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 2 godziny (po godzinie pieczenia jednym ruchem odwróć kurczaka na drugą stronę).
Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka na soli
Kurczak na soli to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony na soli świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z surówkami przygotowanymi na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kurczaka na soli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kurczak cały, masło, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka oraz zioła prowansalskie.
A jak zrobić kurczaka na soli? W miseczce wymieszaj masło, 5 g soli, łyżeczkę papryki słodkiej, dwie łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kurczaka umyj i osusz. Następnie posmaruj go na zewnątrz i w środku masłem z przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli i ułóż na niej kurczaka. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 2 godziny (po godzinie pieczenia jednym ruchem odwróć kurczaka na drugą stronę). Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Mięso z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jedno nasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Mięso z kurczaka stanowi źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując: wiesz już jak upiec kurczaka na soli. Kurczak pieczony stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.
Alergeny w kurczaku na soli
Lista alergenów dla kurczaka na soli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kurczaka na soli
Kurczak na soli to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Kurczak pieczony stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin z grupy B, np witaminy B3 lub B6.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.