Kurczak na soli

Opublikowano: 01.04.2023 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak na soli podany w naczyniu do pieczenia.
Kurczak na soli
Kurczak pieczony na soli to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka warto podać z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami oraz z surówką. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 120 min
416 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kurczak cały (2000 g)
  • Sól (1005 g)
  • Masło 3 łyżki stołowe (60 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska

Przepis na kurczaka na soli krok po kroku

W miseczce wymieszaj masło, 5 g soli, łyżeczkę papryki słodkiej, dwie łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Kurczaka umyj i osusz. Następnie posmaruj go na zewnątrz i w środku masłem z przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli i ułóż na niej kurczaka.

Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 2 godziny (po godzinie pieczenia jednym ruchem odwróć kurczaka na drugą stronę).

Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka na soli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat kurczaka na soli

Kurczak na soli to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony na soli świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z surówkami przygotowanymi na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kurczaka na soli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kurczak cały, masło, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka oraz zioła prowansalskie.

A jak zrobić kurczaka na soli? W miseczce wymieszaj masło, 5 g soli, łyżeczkę papryki słodkiej, dwie łyżeczki ziół prowansalskich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kurczaka umyj i osusz. Następnie posmaruj go na zewnątrz i w środku masłem z przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli i ułóż na niej kurczaka. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 2 godziny (po godzinie pieczenia jednym ruchem odwróć kurczaka na drugą stronę). Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Mięso z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jedno nasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Mięso z kurczaka stanowi źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując: wiesz już jak upiec kurczaka na soli. Kurczak pieczony stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w kurczaku na soli

Lista alergenów dla kurczaka na soli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kurczaka na soli

na 100g gotowej potrawy

Kurczak na soli to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Kurczak pieczony stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin z grupy B, np witaminy B3 lub B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
138.72
416.16
Białko (g)
11.41
34.23
Fenyloalanina (mg)
0.47
1.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
0.16
0.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.15
0.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.89
29.68
Tłuszcze nasycone (g)
4.24
12.71
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
16.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.98
11.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
5.05
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.12
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.27
228.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
19.17
57.51
Witamina B6 (mg)
0.35
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.50
Witamina C (mg)
0.15
0.46
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.19
Witamina E (mg)
0.46
1.38
Retinol (µg (mcg))
18.92
56.75
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Niacyna (mg)
3.71
11.12
Foliany (µg (mcg))
4.62
13.86
Beta karoten (µg (mcg))
3.10
9.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
12715.23
38145.70
Potas (mg)
126.46
379.38
Wapń (mg)
16.32
48.97
Fosfor (mg)
81.08
243.25
Magnez (mg)
10.88
32.63
Żelazo (mg)
0.42
1.25
Cynk (mg)
0.83
2.48
Miedź (mg)
0.03
0.09
Mangan (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka na soli 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka na soli

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Sól
1005 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 1005 g
Masło
60 g
3 łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
44.00