Kruszonka do ciasta drożdżowego

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruszonka do ciasta drożdżowego podana na cieście drożdżowym.
Kruszonka do ciasta drożdżowego
Kruszonka do ciasta drożdżowego to wspaniała propozycja na urozmaicenie prostego placka. Kruszonkę można dodawać także do innych ciast i deserów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
1682 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Masło (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na kruszonkę do ciasta drożdżowego krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną i dodaj masło.

Wsyp cukier i zagnieć kruszonkę.

Jak oceniasz przepis na kruszonkę do ciasta drożdżowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat kruszonki do ciasta drożdżowego

Kruszonka do ciasta drożdżowego to bardzo dobry pomysł na dodatek do ciasta. Kruszonkę można wykorzystać także jako dodatek do innego rodzaju wypieków. Najlepsza kruszonka sprawdzi się doskonale do przygotowania zapiekanych owoców. Przepis na kruszonkę do ciasta drożdżowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kruszonki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego? W misce umieść mąkę pszenną i dodaj masło. Wsyp cukier i zagnieć kruszonkę. Kruszonkę należy wyłożyć na ciasto i piec w piekarniku przez około 10-15 minut.

Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Gluten jest białkiem zbożowym na które można mieć nietolerancję zwaną potocznie celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna powodująca pod wpływem spożycia glutenu rozległe uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą bardzo uważać na dodatki do żywności, którymi bardzo często jest gluten. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje ono podczas ubijania śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest rodzajem tłuszczu zemulgowanego, co oznacza, że może wchłaniać się bezpośrednio bez konieczności trawienia. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Starajmy się wybierać produkty mleczne od krów karmionych trawą. Mleko krów pasących się na łące zawiera większą ilość składników mineralnych, a co za tym idzie, przetwory z takiego mleka są bardziej odżywcze.

Podsumowując: prosty przepis na pyszną kruszonkę przygotujesz bez większego problemu. Kruszonka może zostać wykorzystana także do przygotowania innego rodzaju ciasta. Kruszonka jest bardzo popularnym dodatkiem do zapiekanych owoców. Kruszonkę można przygotować także bez dodatku cukru. Zamiast cukru użyj ksylitolu lub erytrytolu.

Alergeny w kruszonce do ciasta drożdżowego

Lista alergenów dla kruszonki do ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kruszonki do ciasta drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Kruszonka do ciasta drożdżowego to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz tłuszczu. Kruszonka nie powinna być spożywana w dużej ilości dla osób na diecie redukcyjnej. Kruszonka sprawdzi się także w wersji bez cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
480.78
1682.74
Białko (g)
8.01
28.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
52.83
184.91
Węglowodany przyswajalne (g)
52.83
184.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
27.24
95.33
Tłuszcze nasycone (g)
18.67
65.35
Tłuszcze nienasycone (g)
8.57
29.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Tiamina (mg)
0.52
1.81
Ryboflawina (mg)
0.25
0.88
Niacyna (mg)
3.56
12.46
Foliany (µg (mcg))
79.35
277.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
5.32
18.64
Potas (mg)
76.70
268.46
Wapń (mg)
18.19
63.66
Fosfor (mg)
74.81
261.84
Magnez (mg)
20.05
70.19
Żelazo (mg)
3.01
10.55
Cynk (mg)
0.60
2.11
Miedź (mg)
0.11
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny kruszonki do ciasta drożdżowego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruszonki do ciasta drożdżowego

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
10.50