Kruche ciasto z jagodami i bezą
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Jagody (400 g)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Jagody opłucz i wymieszaj z odrobiną cukru pudru.
W dużej misce białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
Na podpieczony spód wyłóż rabarbar i białka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 25 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z jagodami i bezą
Kruche ciasto z jagodami i bezą jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste. Idealnie łączą się w nim kwaskowe owoce, a także słodka beza. To dobry wybór na imprezy. Ciasto jest smaczne, szybkie i bardzo ciekawe. To idealna opcja dla każdego, kto kocha słodkie domowe wypieki, w nieco nowoczesnym wydaniu.
Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą pozwala na stworzenie prostego placka w kilka minut. Sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie chcą spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, tworząc pyszne wypieki. Ciasto jest pyszne, pełne smaku i naprawdę łatwe. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Wtedy można wykorzystać mrożone jagody, które są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na zimowe i jesienne dni, kiedy owoce nie są dostępne. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto. Ciasto z mrożonymi jagodami sprawdzi się zwłaszcza poza sezonem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z jagodami i bezą, które jest pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Choć ciasto jest bardzo słodkie, można zrobić jego fit wersje. Wystarczy do całości dodać margarynę o obniżonej zawartości tłuszczu, a cukier zamienić na słodzik, który ma mniej kalorii i mniejszy indeks glikemiczny. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej, sprawdzi się też w przypadku insulinooporności. To ciasto ma naprawdę słodki smak i jest wypełnione po brzegi owocami. Będzie świetnym wyborem na co dzień.
Alergeny w kruchym cieście z jagodami i bezą
Lista alergenów dla kruchego ciasta z jagodami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z jagodami i bezą
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.