Kruche ciasto z jagodami i bezą

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto z jagodami i bezą podane na blaszce.
Kruche ciasto z jagodami i bezą
Kruche ciasto z jagodami i bezą jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste. Idealnie łączą się w nim kwaskowe owoce, a także słodka beza. To dobry wybór na imprezy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
312 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Jagody (400 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Jagody opłucz i wymieszaj z odrobiną cukru pudru.

W dużej misce białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

Na podpieczony spód wyłóż rabarbar i białka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i bezą jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste. Idealnie łączą się w nim kwaskowe owoce, a także słodka beza. To dobry wybór na imprezy. Ciasto jest smaczne, szybkie i bardzo ciekawe. To idealna opcja dla każdego, kto kocha słodkie domowe wypieki, w nieco nowoczesnym wydaniu.

Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą pozwala na stworzenie prostego placka w kilka minut. Sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie chcą spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, tworząc pyszne wypieki. Ciasto jest pyszne, pełne smaku i naprawdę łatwe. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Wtedy można wykorzystać mrożone jagody, które są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na zimowe i jesienne dni, kiedy owoce nie są dostępne. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto. Ciasto z mrożonymi jagodami sprawdzi się zwłaszcza poza sezonem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z jagodami i bezą, które jest pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Choć ciasto jest bardzo słodkie, można zrobić jego fit wersje. Wystarczy do całości dodać margarynę o obniżonej zawartości tłuszczu, a cukier zamienić na słodzik, który ma mniej kalorii i mniejszy indeks glikemiczny. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej, sprawdzi się też w przypadku insulinooporności. To ciasto ma naprawdę słodki smak i jest wypełnione po brzegi owocami. Będzie świetnym wyborem na co dzień.

Alergeny w kruchym cieście z jagodami i bezą

Lista alergenów dla kruchego ciasta z jagodami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z jagodami i bezą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
271.62
312.37
Białko (g)
5.23
6.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
40.09
46.11
Węglowodany przyswajalne (g)
39.28
45.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
10.76
12.38
Tłuszcze nasycone (g)
7.38
8.48
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
3.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
86.93
99.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
3.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.30
96.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.29
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Niacyna (mg)
1.81
2.08
Foliany (µg (mcg))
39.67
45.62
Beta karoten (µg (mcg))
30.57
35.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
22.49
25.86
Potas (mg)
114.00
131.10
Wapń (mg)
25.30
29.09
Fosfor (mg)
62.96
72.41
Magnez (mg)
12.67
14.57
Żelazo (mg)
1.54
1.77
Cynk (mg)
0.34
0.39
Miedź (mg)
0.07
0.09
Mangan (mg)
0.30
0.35
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z jagodami i bezą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z jagodami i bezą

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
39.10