Przepis na krem z mleka kokosowego krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

W rondlu umieść mleko kokosowe.

Dodaj cukier i podgrzej do rozpuszczenia.

Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.

Dodaj sok z cytryny i wsyp do kremu żelatynę.

Zmiksuj i odstaw do stężenia.

Krem po schłodzeniu jest gotowy do przełożenia ciasta.

Krem z mleka kokosowego podany w słoiczku.
Krem z mleka kokosowego
Koszt przygotowania dania
13.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2203 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
63

Krem z mleka kokosowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z mleka kokosowego

Krem z mleka kokosowego to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast i deserów na zimno. Krem wykorzystać można do tortów na bazie ciasta biszkoptowego. Prosty przepis na krem bez laktozy będzie idealny dla osób z jej nietolerancją. Przepis na krem z mleka kokosowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, żelatyna, cukier, wiórki kokosowe, sok z cytryny.

Jak zrobić krem z mleka kokosowego? W rondlu umieść mleko kokosowe. Dodaj cukier i podgrzej do rozpuszczenia. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wsyp do kremu żelatynę. Zmiksuj i odstaw do stężenia. Krem po schłodzeniu jest gotowy do przełożenia ciasta.

Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, począwszy od 7%, skończywszy na 25%, im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Podsumowując: prosty przepis na krem kokosowy sprawdzi się idealnie do ciasta oraz do deserów na zimno na bazie herbatników lub biszkoptów. Pyszny krem można wzbogacić dodatkiem owoców lub siekanej czekolady. Domowy krem z mleka kokosowego można przygotować także w wersji czekoladowej. Krem jest dobry do użycia po schłodzeniu w lodówce. Krem jest bardzo łatwy do wykonania i nie sprawi Ci dużego kłopotu. Jeśli chcesz wykonać krem w wersji wegańskiej, dodaj do niego agar zamiast żelatyny. Zamiast cukru można dodać do kremu ksylitol lub miód.

Wartości odżywcze kremu z mleka kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(940g)
Energia (kalorie)
234.40 kcal
2203.40 kcal
Białko
4.41 g
41.47 g
Fenyloalanina
0.16 mg
1.48 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie z mleka kokosowego

Na 100g
Na porcję
(940g)
Węglowodany
36.04 g
338.78 g
Węglowodany przyswajalne
34.24 g
321.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
16.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(940g)
Tłuszcz
9.17 g
86.21 g
Tłuszcze nasycone
8.04 g
75.54 g
Tłuszcze nienasycone
1.14 g
10.67 g
Tłuszcze jednonasycone
0.91 g
8.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.23 g
2.16 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
7.02 mg
66.00 mg

Witaminy w przepisie na krem z mleka kokosowego

Na 100g
Na porcję
(940g)
Witamina A
15.32 µg (mcg)
144.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.55 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
1.80 µg (mcg)
Witamina C
1.03 mg
9.72 mg
Retinol
14.68 µg (mcg)
138.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.11 mg
1.03 mg
Niacyna
0.12 mg
1.12 mg
Foliany
4.57 µg (mcg)
43.00 µg (mcg)
Beta karoten
9.60 µg (mcg)
90.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z mleka kokosowego

Na 100g
Na porcję
(940g)
Sód
165.36 mg
1554.40 mg
Potas
143.06 mg
1344.80 mg
Wapń
68.11 mg
640.20 mg
Fosfor
150.57 mg
1415.40 mg
Magnez
19.11 mg
179.60 mg
Żelazo
0.48 mg
4.56 mg
Cynk
0.43 mg
4.05 mg
Miedź
0.15 mg
1.44 mg
Mangan
0.31 mg
2.88 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z mleka kokosowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z mleka kokosowego

Lista alergenów dla kremu z mleka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na krem z mleka kokosowego

Cena przygotowania kremu z mleka kokosowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
600 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 2
7.50
Za 600 ml
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na krem z mleka kokosowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób