Krem z kaszy manny
- Kasza manna (200 g)
- Cukier (25 g)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Masło - roztopione (300 g)
Przepis na krem z kaszy manny krok po kroku
Do garnka wlej masło, dodaj cukier i kaszę.
Gotuj przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje.
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i ubij na puszystą białą masę.
Cały czas miksując, dodawaj porcjami kaszę i kakao.
Gotowy krem schłodź w lodówce przez około 30 minut.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu z kaszy manny
Krem z kaszy manny to świetny pomysł na dobry krem do ciasta. Krem jest przygotowywany podobnie jak krem budyniowy na bazie masła. Przepis na krem z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, cukier, kakao, mleko, masło.
Jak zrobić krem z kaszy manny? Do garnka wlej masło, dodaj cukier i kaszę. Gotuj przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i ubij na puszystą białą masę. Cały czas miksując, dodawaj porcjami kaszę i kakao. Gotowy krem schłodź w lodówce przez około 30 minut. Kremem możesz przełożyć ciasto biszkoptowe na tort, możesz go użyć do wypełnienia ciasta kruchego lub przygotować z kremem deser na zimno z herbatnikami.
Kakao jest produktem roślinny powstających z ziaren rośliny o nazwie kakaowiec. Kakaowiec rośnie w obszarze ciepłego klimatu równikowego. Kakao jest wykorzystywane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się je z tłuszczu mlecznego, który ubija się, aby doszło do zmaślenia tłuszczu i oddzielenia serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Masło jest produktem bardzo często używanym w kuchni. Szczególnie kuchnia Francuska jest bardzo bogata w masło. Wyróżnia się dwa rodzaje masła- masło klarowane i masło ekstra. Masło klarowane pozbawione jest białek mleka, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają spaleniu. Dlatego masło klarowane można używać do smażenia i pieczenia a masło ekstra jedynie do delikatnego podgrzewania.
Podsumowując prosty przepis na krem do ciasta lub do tortu wykonasz bardzo szybko. Krem możesz przygotować bez dodatku kakao. Można go łączyć z owocami i czekoladą. Krem na bazie masła ma bardzo kremową konsystencję. Łatwy krem jest dobry do przechowywania w lodówce przez około 1-2 dni.
Alergeny w kremie z kaszy manny
Lista alergenów dla kremu z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze kremu z kaszy manny
Krem z kaszy manny to słodki domowy wyrób zawierający bardzo dużą ilość kalorii. Krem zawiera węglowodany proste, które podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi. Nie powinny go spożywać osoby z problemami metabolicznymi.
Energia i białka
(745g)
Węglowodany
(745g)
Tłuszcze
(745g)
Witaminy
(745g)
Składniki mineralne
(745g)
-
kasza manna,
cukier,
mleko,
kakao,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.