Krem z gruszki i pietruszki
- Pietruszka (600 g)
- Gruszka - 1 gruszka (150 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na krem z gruszki i pietruszki krok po kroku
Obierz pietruszkę i pokrój ją w kostkę. Wrzuć do garnka, którym jest rozgrzany olej i duś około 5 minut.
Następnie do pietruszki dodaj pokrojoną gruszkę i duś całość, aż owoc będzie miękki.
Wlej do garnka wodę (1000 ml) i gotuj, aż pietruszka będzie miękka.
Na koniec wlej mleko i przyprawy, a całość zblenduj.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj trochę wody.
Więcej informacji na temat kremu z gruszki i pietruszki
Pyszna i łatwa zupa krem z gruszki i pietruszki to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub podwieczorek. Krem jest bardzo aromatyczny, a połączenie gruszki i pietruszki jest niecodzienny. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z mlekiem i przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz ją doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Zupa jest bardzo dobra w połączeniu np. z grzankami.
Jak zrobić krem z gruszki i pietruszki? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać pietruszkę i pokroić ją w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę i dusimy około 5 minut. W między czasie obieramy gruszkę i kroimy ją. Wrzucamy ją do pietruszki i dusimy dalej, aż owoc będzie miękki. Następnie wlewamy do ganka wodę (1000 ml) i gotujemy dalej, aż pietruszka będzie miękka. Na koniec wlewamy mleko i dodajemy przyprawy. Całość blendujemy na gładki krem.
Przepis na krem z gruszki i pietruszki jest bardzo prosty. Zupa składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.
Smaczna i szybka w przygotowaniu zupa krem idealnie sprawdzi się na obiad oraz jako podwieczorek którym każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.
Alergeny w kremie z gruszki i pietruszki
Lista alergenów dla kremu z gruszki i pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze kremu z gruszki i pietruszki
Krem z gruszki i pietruszki jest niecodziennym połączeniem, które idealnie pasuje również dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.