Krem z gruszki i pietruszki

Opublikowano: 27.10.2021 r., 20:42 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z gruszki i pietruszki w misce
Krem z gruszki i pietruszki
Krem z gruszki jest bardzo delikatny i niecodzienny w smaku. Zupa jest delikatnie słoda, i zachwyci każdego kto lubi takie połącznia. Zapoznaj się z przepisem, a nie pożałujesz.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Czas duszenia 30 min
381 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pietruszka (600 g)
  • Gruszka 1 gruszka (150 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na krem z gruszki i pietruszki krok po kroku

Obierz pietruszkę i pokrój ją w kostkę. Wrzuć do garnka, którym jest rozgrzany olej i duś około 5 minut.

Następnie do pietruszki dodaj pokrojoną gruszkę i duś całość, aż owoc będzie miękki.

Wlej do garnka wodę (1000 ml) i gotuj, aż pietruszka będzie miękka.

Na koniec wlej mleko i przyprawy, a całość zblenduj.

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj trochę wody.

Jak oceniasz przepis na krem z gruszki i pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kremu z gruszki i pietruszki

Pyszna i łatwa zupa krem z gruszki i pietruszki to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub podwieczorek. Krem jest bardzo aromatyczny, a połączenie gruszki i pietruszki jest niecodzienny. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z mlekiem i przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz ją doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Zupa jest bardzo dobra w połączeniu np. z grzankami.

Jak zrobić krem z gruszki i pietruszki? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać pietruszkę i pokroić ją w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę i dusimy około 5 minut. W między czasie obieramy gruszkę i kroimy ją. Wrzucamy ją do pietruszki i dusimy dalej, aż owoc będzie miękki. Następnie wlewamy do ganka wodę (1000 ml) i gotujemy dalej, aż pietruszka będzie miękka. Na koniec wlewamy mleko i dodajemy przyprawy. Całość blendujemy na gładki krem.

Przepis na krem z gruszki i pietruszki jest bardzo prosty. Zupa składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.

Smaczna i szybka w przygotowaniu zupa krem idealnie sprawdzi się na obiad oraz jako podwieczorek którym każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Alergeny w kremie z gruszki i pietruszki

Lista alergenów dla kremu z gruszki i pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze kremu z gruszki i pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Krem z gruszki i pietruszki jest niecodziennym połączeniem, które idealnie pasuje również dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
84.85
381.84
Białko (g)
1.56
7.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
13.97
62.86
Węglowodany przyswajalne (g)
10.63
47.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.34
15.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.95
13.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
9.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.54
6.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.70
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.94
13.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
7.99
35.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.63
47.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
1.21
Witamina E (mg)
0.89
4.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.60
34.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.44
181.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.77
16.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
15.34
69.04
Potas (mg)
274.41
1234.85
Wapń (mg)
52.65
236.91
Fosfor (mg)
68.28
307.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.03
94.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.68
Cynk (mg)
0.47
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z gruszki i pietruszki 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z gruszki i pietruszki

Koszt składników
15.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pietruszka
600 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 600 g
Gruszka
150 g
1 gruszka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
15.20