Przepis na krem z gruszki i pietruszki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
garnek, blender

Obierz pietruszkę i pokrój ją w kostkę. Wrzuć do garnka, którym jest rozgrzany olej i duś około 5 minut.

Następnie do pietruszki dodaj pokrojoną gruszkę i duś całość, aż owoc będzie miękki.

Wlej do garnka wodę (1000 ml) i gotuj, aż pietruszka będzie miękka.

Na koniec wlej mleko i przyprawy, a całość zblenduj.

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj trochę wody.

Krem z gruszki i pietruszki w misce
Krem z gruszki i pietruszki
Koszt przygotowania dania
6.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
381 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Krem z gruszki i pietruszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z gruszki i pietruszki

Pyszna i łatwa zupa krem z gruszki i pietruszki to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub podwieczorek. Krem jest bardzo aromatyczny, a połączenie gruszki i pietruszki jest niecodzienny. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z mlekiem i przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz ją doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Zupa jest bardzo dobra w połączeniu np. z grzankami.

Jak zrobić krem z gruszki i pietruszki? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać pietruszkę i pokroić ją w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę i dusimy około 5 minut. W między czasie obieramy gruszkę i kroimy ją. Wrzucamy ją do pietruszki i dusimy dalej, aż owoc będzie miękki. Następnie wlewamy do ganka wodę (1000 ml) i gotujemy dalej, aż pietruszka będzie miękka. Na koniec wlewamy mleko i dodajemy przyprawy. Całość blendujemy na gładki krem.

Przepis na krem z gruszki i pietruszki jest bardzo prosty. Zupa składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.

Smaczna i szybka w przygotowaniu zupa krem idealnie sprawdzi się na obiad oraz jako podwieczorek którym każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Wartości odżywcze kremu z gruszki i pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
84.85 kcal
381.84 kcal
Białko
1.56 g
7.03 g

Węglowodany w kremie z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
13.97 g
62.86 g
Węglowodany przyswajalne
10.63 g
47.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.34 g
15.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
2.95 g
13.27 g
Tłuszcze nasycone
0.81 g
3.65 g
Tłuszcze nienasycone
2.14 g
9.62 g
Tłuszcze jednonasycone
1.54 g
6.93 g
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
2.70 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cholesterol
2.94 mg
13.24 mg

Witaminy w przepisie na krem z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
7.99 µg (mcg)
35.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.63 mg
47.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
1.21 µg (mcg)
Witamina E
0.89 mg
4.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.60 µg (mcg)
34.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.46 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.44 µg (mcg)
181.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.77 µg (mcg)
16.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
15.34 mg
69.04 mg
Potas
274.41 mg
1234.85 mg
Wapń
52.65 mg
236.91 mg
Fosfor
68.28 mg
307.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.03 mg
94.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
1.68 mg
Cynk
0.47 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z gruszki i pietruszki 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z gruszki i pietruszki

Lista alergenów dla kremu z gruszki i pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania kremu z gruszki i pietruszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pietruszka
600 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 600 g
Gruszka
150 g
1 gruszka
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
15.20
Jak oceniasz przepis na krem z gruszki i pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób