Krem z cebuli
- Cebula - 5 sztuk (500 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na krem z cebuli krok po kroku
Masło rozpuść w garnku.
Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do momentu, aż będzie miękka.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew.
Dodaj bulion warzywny, gotuj całość do miękkości warzyw.
Dodaj przyprawy i zmiksuj zupę na gładki krem.
Więcej informacji na temat kremu z cebuli
Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące i dostarczają nam energii na długi czas, dlatego krem z cebuli to idealny pomysł na obiad lub lunch w ciągu dnia. Nie tylko nasyci Cię do następnego posiłku, ale także rozgrzeje od środka. Zupa krem to świetne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym, dlatego wykorzystaj mój bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Cebula to warzywo bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Nic dziwnego, że nasze mamy i babcie przygotowywały syrop z cebuli na zwiększenie naszej odporności.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem z cebuli, który przygotujesz w 30 minut.
Będziesz potrzebować odrobiny masła, cebulę, ziemniaki i marchew. Mój przepis będzie wegetariański, czyli nie będzie zawierał w swoim składzie mięsa, dlatego skorzystam z bulionu warzywnego. Jeśli jednak jest to dla Ciebie bez znaczenia, możesz użyć bulionu mięsnego np. wołowego lub drobiowego. Zupa będzie tak samo dobra w wersji wegetariańskiej, jak i w tradycyjnej.
Wystarczy, że masło rozpuścisz w garnku i dodasz pokrojone w pióra cebule. Podsmaż je krótko, a następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew, dokładnie wymieszaj i zalej nasze warzywa bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość zmięknie. Nie zapominaj o aromatycznych przyprawach. Po około 20-30 minutach zmiksuj zupę na gładki krem.
Jak widzisz, przepis jest szybki i łatwy, a zupa pyszna. Pokochają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Dodatkowo możesz podawać ją z serem lub z grzankami.
Skoro już wiesz, jak zrobić krem z cebuli, przygotuj go na obiad dla całej swojej rodziny.
Alergeny w kremie z cebuli
Lista alergenów dla kremu z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kremu z cebuli
Krem z cebuli to porządna dawka witamin, która nie tylko zadziała antywirusowo i antybakteryjnie ale także rozgrzeje Cię od środka w zimowe dni.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.