Przepis na krem z cebuli krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Masło rozpuść w garnku.

Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do momentu, aż będzie miękka.

Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew.

Dodaj bulion warzywny, gotuj całość do miękkości warzyw.

Dodaj przyprawy i zmiksuj zupę na gładki krem.

krem z cebuli
Krem z cebuli
Koszt przygotowania dania
13.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Krem z cebuli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z cebuli

Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące i dostarczają nam energii na długi czas, dlatego krem z cebuli to idealny pomysł na obiad lub lunch w ciągu dnia. Nie tylko nasyci Cię do następnego posiłku, ale także rozgrzeje od środka. Zupa krem to świetne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym, dlatego wykorzystaj mój bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Cebula to warzywo bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Nic dziwnego, że nasze mamy i babcie przygotowywały syrop z cebuli na zwiększenie naszej odporności.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem z cebuli, który przygotujesz w 30 minut.

Będziesz potrzebować odrobiny masła, cebulę, ziemniaki i marchew. Mój przepis będzie wegetariański, czyli nie będzie zawierał w swoim składzie mięsa, dlatego skorzystam z bulionu warzywnego. Jeśli jednak jest to dla Ciebie bez znaczenia, możesz użyć bulionu mięsnego np. wołowego lub drobiowego. Zupa będzie tak samo dobra w wersji wegetariańskiej, jak i w tradycyjnej.

Wystarczy, że masło rozpuścisz w garnku i dodasz pokrojone w pióra cebule. Podsmaż je krótko, a następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew, dokładnie wymieszaj i zalej nasze warzywa bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość zmięknie. Nie zapominaj o aromatycznych przyprawach. Po około 20-30 minutach zmiksuj zupę na gładki krem.

Jak widzisz, przepis jest szybki i łatwy, a zupa pyszna. Pokochają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dodatkowo możesz podawać ją z serem lub z grzankami.

Skoro już wiesz, jak zrobić krem z cebuli, przygotuj go na obiad dla całej swojej rodziny.

Wartości odżywcze kremu z cebuli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
47.96 kcal
119.90 kcal
Białko
0.90 g
2.25 g

Węglowodany w kremie z cebuli

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.14 g
17.85 g
Węglowodany przyswajalne
6.03 g
15.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
2.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.98 g
4.94 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
3.34 g
Tłuszcze nienasycone
0.64 g
1.60 g
Tłuszcze jednonasycone
0.55 g
1.38 g
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.22 g
Cholesterol
5.00 mg
12.50 mg

Witaminy w przepisie na krem z cebuli

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
59.40 µg (mcg)
148.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
6.35 mg
15.88 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.23 mg
Retinol
15.60 µg (mcg)
39.01 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Niacyna
0.30 mg
0.75 mg
Foliany
10.64 µg (mcg)
26.61 µg (mcg)
Beta karoten
432.59 µg (mcg)
1081.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z cebuli

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
120.67 mg
301.69 mg
Potas
145.29 mg
363.22 mg
Wapń
14.03 mg
35.08 mg
Fosfor
23.43 mg
58.57 mg
Magnez
8.43 mg
21.09 mg
Żelazo
0.24 mg
0.61 mg
Cynk
0.14 mg
0.34 mg
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z cebuli 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z cebuli

Lista alergenów dla kremu z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kremu z cebuli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
500 g
5 sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na krem z cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób