Krem z awokado
- Awokado - 2 średnia sztuki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Miód (30 g)
Przepis na krem z awokado krok po kroku
Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i miąższ przełóż do pojemnika blendera.
Do pojemnika blendera dodaj szczyptę soli, szczyptę cynamonu oraz miód.
Składniki zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
Następnie do masy dodaj kakao oraz dwie łyżki stołowe wody. Składniki dokładnie zblenduj.
Gotowy krem z awokado przełóż do pucharków, udekoruj świeżymi owocami i podawaj jako deser lub wykorzystaj jako smarowidło do kanapek.
-
Guacamole
-
Pasta z awokado
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Masło z awokado
-
Pesto z awokado
-
Pasta z awokado na kanapki
-
Pasta z awokado i serka
-
Pasta z awokado z czosnkiem
-
Krem czekoladowy z awokado
-
Guacamole z awokado
-
Farsz do naleśników na słodko
-
Pasta z awokado i tuńczyka
-
Majonez z awokado
-
Pasta z awokado i pomidorami
-
Pasta z awokado
Więcej informacji na temat kremu z awokado
Krem z awokado to doskonały pomysł na smarowidło do kanapek lub bazę pod przygotowanie pysznych, fit deserów. Pyszna, domowa pasta z awokado świetnie sprawdzi się również jako dodatek do gofrów lub naleśników. Przepis na krem z awokado jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kremu potrzebne będą następujące składniki: awokado, kakao, miód, sól oraz cynamon.
A jak zrobić krem z awokado? Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i miąższ przełóż do pojemnika blendera. Do pojemnika blendera dodaj szczyptę soli, szczyptę cynamonu oraz miód. Składniki zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodaj kakao oraz dwie łyżki stołowe wody. Składniki dokładnie zblenduj. Gotowy krem z awokado przełóż do pucharków, udekoruj świeżymi owocami i podawaj jako deser lub wykorzystaj jako smarowidło do kanapek.
Awokado dostarcza dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć możemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B, sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować w domu krem z awokado. Dietetyczna pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub baza do przygotowania deserów. Smaczna pasta z awokado jest najlepsza bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w kremie z awokado
Lista alergenów dla kremu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na krem z awokado
Wartości odżywcze kremu z awokado
Krem z awokado to doskonała propozycja na smarowidło do kanapek lub deser. Awokado stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.