Pasta z awokado z czosnkiem

Opublikowano: 23.04.2022 r., 14:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasta z awokado z czosnkiem
Pasta z awokado z czosnkiem
Nie masz pomysłu na dodatek do kanapek? Poznaj mój przepis na pastę z awokado z czosnkiem i przygotuj najlepsze kanapki, jakie kiedykolwiek jadłeś.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
185 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado 1 sztuka (140 g)
  • Czosnek 1 ząbek (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
  • Kolendra suszona, liście 1 łyżeczka (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na pastę z awokado z czosnkiem krok po kroku

Awokado obierz ze skóry i rozgnieć widelcem, w tym czasie ugotuj jajko na twardo.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.

Dopraw do smaku świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.

Pastę z awokado podawaj na pieczywie obficie posypaną posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na pastę z awokado z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado z czosnkiem

Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę z awokado z czosnkiem. Będzie to idealny pomysł na smaczne, zdrowe śniadanie w fit wydaniu.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Zatem, jak zrobić pastę z awokado i czosnkiem?

Zacznij od ugotowania jajek, powinny być ugotowane na półmiękko w lekko osolonej wodzie.

Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestkę, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku. Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie obierz ze skorupy i pokrój w kostkę, wymieszaj z awokado. Nie zapominaj o przyprawach, najlepiej sprawdzi się tutaj prostota, czyli sól i pieprz.

Pieczywo posmaruj przygotowaną pastą, wyłóż rukolą, możesz ją zastąpić innym rodzajem sałaty, może to być rukola lub mix sałata. Każdy rodzaj będzie dobry.

Jeśli nie używasz całego awokado na jeden raz, obficie skropl je sokiem z cytryny i włóż do lodówki, dzięki temu nie dojdzie tak szybko do procesu utleniania, kolokwialnie mówiąc, nie zacznie tak szybko czernieć. Zadbaj, aby Twoje kanapki zawsze były różnorodne i kolorowe.

Na końcu dodaj plastry pomidora, sam widzisz, jaki to prosty przepis. Pasta z awokado z czosnkiem to łatwa i smaczna propozycja nie tylko do kanapek, ale też jako dip do przekąsek.

Alergeny w paście z awokado z czosnkiem

Lista alergenów dla pasty z awokado z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasty z awokado z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Pastę z guacamole możesz przygotowywać bez dodatku jajka, taka wersja jednak będzie bardziej sycąca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
154.51
185.41
Białko (g)
5.59
6.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
9.58
11.49
Węglowodany przyswajalne (g)
4.84
5.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.74
5.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.72
14.06
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
3.60
Tłuszcze nienasycone (g)
8.72
10.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.09
8.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
1.95
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
90.93
109.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
56.49
67.79
Witamina B6 (mg)
0.29
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.26
Witamina C (mg)
34.52
41.42
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.59
Witamina E (mg)
0.31
0.37
Retinol (µg (mcg))
39.11
46.93
Tiamina (mg)
0.12
0.14
Ryboflawina (mg)
0.27
0.32
Niacyna (mg)
1.61
1.94
Foliany (µg (mcg))
75.09
90.11
Beta karoten (µg (mcg))
190.27
228.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
49.24
59.09
Potas (mg)
556.40
667.68
Wapń (mg)
84.84
101.81
Fosfor (mg)
109.29
131.15
Magnez (mg)
53.20
63.84
Żelazo (mg)
2.74
3.28
Cynk (mg)
0.98
1.17
Miedź (mg)
0.23
0.27
Mangan (mg)
0.44
0.53
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado z czosnkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado z czosnkiem

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Kolendra suszona, liście
10 g
1 łyżeczka
1.50
Za 6,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
19.00