Majonez z awokado

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Majonez z awokado podany w słoiczku.
Majonez z awokado
Majonez z awokado to doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Można przygotować go na diecie wegańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
83 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Awokado 2 sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na majonez z awokado krok po kroku

Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę i wydrąż miąższ.

Miąższ awokado przełóż do pojemnika blendera. Dodaj do niego 2 łyżki soku z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek oraz obrany ząbek czosnku.

Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolita masę.

Na koniec majonez z awokado dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy majonez wykorzystaj jako dodatek do potraw lub przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 7 dni.

Jak oceniasz przepis na majonez z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat majonezu z awokado

Majonez z awokado to doskonały pomysł na wegański zamiennik tradycyjnego majonezu. Pyszny majonez z awokado świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowania potraw. Można podać go z dodatkiem ugotowanych jaj lub wykorzystać jako składnik sosów. Prosty przepis na majonez z awokado nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania majonezu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: awokado, oliwa z oliwek, musztarda, czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

A jak zrobić majonez z awokado? Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę i wydrąż miąższ. Miąższ awokado przełóż do pojemnika blendera. Dodaj do niego 2 łyżki soku z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek oraz obrany ząbek czosnku. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolita masę. Na koniec majonez z awokado dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy majonez wykorzystaj jako dodatek do potraw lub przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 7 dni.

Awokado jest owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Podsumowując wiesz już, jak zrobić wegański majonez z awokado. Majonez ten warto wykorzystać jako zamiennik tradycyjnego majonezu. Jest on dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany majonez należy przechowywać w lodówce. Produkty niezbędne do przygotowania wegańskiego majonezu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w majonezie z awokado

Lista alergenów dla majonezu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze majonezu z awokado

na 100g gotowej potrawy

Majonez z awokado to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu potraw. Warto wykorzystać go jako dodatek do jaj faszerowanych serwowanych podczas świąt.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
238.63
83.52
Białko (g)
1.90
0.66
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
7.82
2.74
Węglowodany przyswajalne (g)
2.01
0.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.81
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
23.79
8.33
Tłuszcze nasycone (g)
4.56
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
19.23
6.73
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.51
5.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.72
0.95
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
6.03
2.11
Witamina B6 (mg)
0.24
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.90
3.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.63
0.57
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.02
Ryboflawina (mg)
0.11
0.04
Niacyna (mg)
1.50
0.52
Foliany (µg (mcg))
68.69
24.04
Beta karoten (µg (mcg))
53.34
18.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
37.37
13.08
Potas (mg)
419.85
146.95
Wapń (mg)
14.58
5.10
Fosfor (mg)
49.14
17.20
Magnez (mg)
26.21
9.17
Żelazo (mg)
0.60
0.21
Cynk (mg)
0.58
0.20
Miedź (mg)
0.17
0.06
Mangan (mg)
0.14
0.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny majonezu z awokado 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania majonezu z awokado

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
2 sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
37.00