Masło z awokado

Opublikowano: 24.06.2021 r., 23:43 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
masło z awokado
Masło z awokado
Masło z awokado to oryginalna alternatywa i zdrowy zamiennik, który można wykorzystywać zamiast masła lub margaryny na kanapki, ale nie tylko.
Przygotowanie 15 min
217 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Awokado 1 sztuka (130 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender, miska

Przepis na masło z awokado krok po kroku

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.

Dodaj sok z cytryny i drobno posiekany czosnek.

Całość dokładnie rozgnieć widelcem lub zblenduj na jednolitą masę.

Jak oceniasz przepis na masło z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,3% osób

Więcej informacji na temat masła z awokado

Masło z awokado to świetna alternatywa i zdrowy zamiennik, który śmiało można wykorzystywać zamiast masła lub margaryny na kanapki. Pasta z awokado ma wiele zalet. Przede wszystkim, jest prosta i szybka w przygotowaniu, dodatkowo można dodać do niej wiele dodatków, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Smak awokado i powstałej z niego pasty świetnie komponuje się z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Zwolennikom ostrych i pikantnych smaków z pewnością przypadnie do gustu masło z awokado przygotowane z dodatkiem papryczki chilli. Przepis na masło z awokado sprawdzi się również dla dzieci, które uwielbiają je zwłaszcza z dodatkiem banana i kakao, które wspólnie tworzą przepyszną i zdrową nutellę do chleba. To zdecydowanie lepsza czekoladowa przekąska niż jej tradycyjny, sklepowy odpowiednik. Masło z awokado sprawdzi się zarówno do świeżego, jak i chrupkiego pieczywa, jako samodzielna pasta, a także jeden z wielu dodatków do kanapek. Na masło z awokado można śmiało położyć plastry świeżych warzyw, na przykład pomidora, rzodkiewki, czy ogórka. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek i deserów ponieważ świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Zaletą masła z awokado w porównaniu do tradycyjnego masła jest zawartość głównie roślinnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych zamiast zwierzęcych, nasyconych tłuszczów. To tłuszcze roślinne są najzdrowsze i powinny dominować w codziennej diecie, a zwierzęce źródła tłuszczów warto ograniczyć. Dlatego masło z awokado jako zamiennik tradycyjnego masło szczególnie dobrze sprawdzi się u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz chorobami układu krążenia. Jak zrobić masło z awokado? To niezwykle proste. Awokado wystarczy przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i zblendować go razem z odrobiną soku z cytryny i z czosnkiem. Sok z cytryny jest bardzo ważnym składnikiem ponieważ zapobiega ciemnieniu awokado i przygotowanego z niego masła, dzięki czemu ładniej prezentuje się na kanapkach oraz przy innych daniach.

Alergeny w maśle z awokado

Lista alergenów dla masła z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na masło z awokado

Wartości odżywcze masła z awokado

na 100g gotowej potrawy

Masło z awokado to dobra alternatywa dla masła dla wegan i osób z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
150.10
217.65
Białko (g)
2.04
2.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
9.26
13.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.16
4.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.10
8.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
13.21
19.16
Tłuszcze nasycone (g)
2.78
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
10.43
15.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.79
12.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
2.38
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
6.28
9.10
Witamina B6 (mg)
0.28
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.71
18.43
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.12
0.18
Niacyna (mg)
1.59
2.31
Foliany (µg (mcg))
74.10
107.45
Beta karoten (µg (mcg))
55.83
80.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
6.93
10.05
Potas (mg)
455.76
660.85
Wapń (mg)
17.41
25.25
Fosfor (mg)
52.45
76.05
Magnez (mg)
27.28
39.55
Żelazo (mg)
0.56
0.81
Cynk (mg)
0.62
0.90
Miedź (mg)
0.18
0.26
Mangan (mg)
0.18
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny masła z awokado 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masła z awokado

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
130 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 130 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
10.00