Przepis na pastę z awokado i tuńczyka krok po kroku

Składniki
  • Awokado 140 g 1 szt
  • Tuńczyk w sosie własnym 170 g 1 puszka
  • Cebula czerwona 50 g 0,5 sztuki
  • Jajko 1 szt.
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, rondelek

Jajko ugotuj w rondelku na twardo. Następnie ostudź je i obierz.

Awokado przetnij na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż miąższ do miseczki. Całość rozdrobnij widelcem.

Tuńczyka wyciągnij z puszki i odsącz z zalewy, rozdrobnij go widelcem. Przełóż do miski z awokado.

Do składników pasty dołóż posiekaną drobno cebulę i dokładnie wymieszaj. Dodaj rozgniecione widelcem jajko.

Danie przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Pasta z awokado i tuńczyka podana w misce z ziołami.
pasta z awokado i tuńczyka
Koszt przygotowania dania
11.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Pasta z awokado i tuńczyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z awokado i tuńczyka

Pasta z awokado i tuńczyka jest idealnym dodatkiem do kanapek. Ma wspaniały smak i aromat. To świetny sposób na przemycenie do swojego menu więcej zdrowych ryb. Tuńczyk w połączeniu z jajkiem i awokado to idealna mieszanka smaków, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Ta pasta świetnie łączy się z pieczywem żytnim, a także ciepłymi tostami.

Choć baza tej pasty to tuńczyk i awokado, całość dobrze wzbogacić o jajka. To one nadają jej lepszej konsystencji, większej gęstości i pysznego smaku. Jajka podbijają również ilość białka i dobrych kwasów tłuszczowych w tym daniu, dlatego są jego cennym składnikiem.

Przepis na pastę z awokado i tuńczyka jest niezwykle prosty i można ją przygotować w kilka chwil. Całość świetnie sprawdzi się na szybki dodatek do śniadania czy kolacji, gdyż przygotowanie pasty jest naprawdę ekspresowe. Do jej stworzenia nie jest nawet potrzebne użycie blendera, gdyż całość można rozdrobnić za pomocą widelca, jest to świetna opcja dla osób, których kuchnia nie jest wyposażona w profesjonalny sprzęt.

Pasta jajeczna z awokado i tuńczykiem ma naprawdę wspaniały smak, a przy tym jest niezbyt skomplikowana czy pracochłonna. Powstaje w kilkanaście minut, a dzięki dużej ilości dodatków jest niezwykle pożywna. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie się sprawdzi nawet na diecie redukcyjnej. To również bardzo fit opcja, gdyż nie ma zbyt dużej ilości kalorii i nie zawiera żadnego dodatku cukru. Dobrze połączyć ją z chlebem pełnoziarnistym, dzięki temu całość będzie odpowiednio zbilansowana i stworzy wspaniały posiłek. Pasta super sprawdzi się na diecie keto. Całość jest bezglutenowa, więc może być włączona do menu osób z celiakią.

To pyszna opcja na kanapki. Będzie świetną alternatywą dla gotowych produktów dostępnych w sklepach, gdyż nie zawiera żadnych konserwantów czy innych dodatków do żywności. Ma dużą zawartość białka, brak w niej dodanych cukrów, a całość wzbogacają zdrowe kwasy tłuszczowe z ryby.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z awokado i tuńczyka, która naprawdę będzie pyszna, to ten przepis przypadnie ci do gustu.

Wartości odżywcze pasty z awokado i tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (137g)
Energia (kalorie)
128.98 kcal
176.70 kcal
Białko
12.09 g
16.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (137g)
Tłuszcz
7.44 g
10.19 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.00 g
2.74 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.43 g
7.44 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.11 g
5.63 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.32 g
1.81 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastę z awokado i tuńczyka

Na 100g
Na porcję (137g)
Witamina A
26.02 µg (mcg)
35.65 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.97 mg
4.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
34.37 µg (mcg)
47.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z awokado i tuńczyka

Na 100g
Na porcję (137g)
Sód
175.61 mg
240.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
278.99 mg
382.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
18.89 mg
25.88 mg
Fosfor
132.67 mg
181.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
24.89 mg
34.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
1.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.58 mg
0.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i tuńczyka 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado i tuńczyka

Lista alergenów dla pasty z awokado i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko

Cena przygotowania pasty z awokado i tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 szt
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Cebula czerwona
50 g
0,5 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Razem
19.00
Łączny koszt
11.45
Jak oceniasz przepis na pastę z awokado i tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób