Przepis na krem owocowy do tortów krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, miska

Owoce przełóż do miski i zmiksuj mikserem na gładką masę.

Przetrzyj owoce przez sitko, tak aby pozbyć się pestek.

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj zimną śmietankę i zmiksuj.

Pod koniec dodaj cukier puder i wymieszaj.

Dodaj wcześniej przygotowane owoce i dokładnie wymieszaj całą masę.

krem owocowy do tortów
Krem owocowy do tortów
Koszt przygotowania dania
34.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
853 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Krem owocowy do tortów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie owocowym do tortów

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci pyszny przepis na krem owocowy do tortów, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebny serek mascarpone, śmietanka słodka, cukier puder i owoce. Ja wykorzystałam maliny, ale śmiało możesz postawić na dowolny rodzaj. Śmiało możesz przygotować krem z owoców świeżych i mrożonych, pamiętaj jednak o ich prawidłowym rozmrożeniu.

Zatem, jak zrobić krem owocowy do tortów?

W pierwszej kolejności owoce przełóż do miski i zmiksuj mikserem na gładką masę.

Przetrzyj owoce przez sitko, tak aby pozbyć się pestek. Następnie przełóż serek mascarpone do miski, dodaj zimną śmietankę i zmiksuj. Pod koniec dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj wcześniej przygotowane owoce i dokładnie wymieszaj całą masę. Nasz krem jest dobry do użycia. Wykorzystaj mój prosty przepis.

Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.

Krem owocowy do tortów to dobry pomysł na masę do przekładania biszkoptów, ale też jako zewnętrzna warstwa tortu.

Koniecznie przygotuj mój prosty przepis i przekonaj się jak wiele zastosowań ma moja masa do tortu owocowa. Dzięki niej Twój tort będzie pyszny i na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Wartości odżywcze kremu owocowemu do tortów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
243.80 kcal
853.29 kcal
Białko
2.10 g
7.35 g

Węglowodany w kremie owocowym do tortów

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
10.26 g
35.91 g
Węglowodany przyswajalne
7.96 g
27.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.30 g
8.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
21.44 g
75.05 g
Tłuszcze nasycone
21.29 g
74.50 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.54 g

Składniki mineralne w przepisie na krem owocowy do tortów

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
10.44 mg
36.55 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu owocowemu do tortów 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie owocowym do tortów

Lista alergenów dla kremu owocowemu do tortów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu owocowemu do tortów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Maliny mrożone
350 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na krem owocowy do tortów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób