Krem kalafiorowy

Opublikowano: 12.05.2023 r., 13:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem kalafiorowy podany w miseczce z oliwą.
Krem kalafiorowy
Krem kalafiorowy to wspaniała zupa, która doskonale sprawdzi się na codzienny obiad. Jest smaczna, niezwykle aromatyczna i bardzo odżywcza, a zrobisz ją w kilka chwil.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
145 kcal
Kcal w porcji
584 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (650 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Koperek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na krem kalafiorowy krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Kalafior podziel na różyczki i dodaj na patelnię. Podsmaż przez kilka minut.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Zupę ostudź i zblenduj na gładką masę.

Przypraw do smaku i podawaj udekorowaną koperkiem.

Jak oceniasz przepis na krem kalafiorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat kremu kalafiorowego

Krem kalafiorowy to wspaniała zupa, która doskonale sprawdzi się na codzienny obiad. Jest smaczna, niezwykle aromatyczna i bardzo odżywcza, a zrobisz ją w kilka chwil.

Przepis na krem kalafiorowy to doskonały pomysł na włączenie tego smacznego warzywa do swojej diety. Ta zupa krem zaskoczy wszystkich swoją kremową strukturą. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować najlepszą zupę krem na bazie kalafiora. Ta zupa sprawdzi się cały rok, gdyż składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie. Nie musisz sięgać po świeży kalafior. Z powodzeniem przygotujesz też zupę na bazie mrożonego warzywa. Najlepiej smakuje podana z grzankami. To dobry wybór zarówno na obiad, jak i na lekką, ale sycącą kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem kalafiorowy, by był smaczny i niezwykle odżywczy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Czy warto włączyć kalafior do swojej diety? Jak najbardziej. Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Potwierdzają to badania naukowe. Poziom składników może różnić się od odmiany, praktyki rolniczej, warunków atmosferycznych oraz daty zbioru. Substancje bioaktywne znajdujące się w warzywach kapustnych mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Kalafior jest warzywem o niskiej wartości energetycznej, przez co bardzo dobrze wkomponowuje się w diety redukcyjne. Kalafior zawiera również małe ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, żelaza, fosforu, potasu i manganu. Wyniki prospektywnych badań obserwacyjnych wskazują, że większe spożycie kalafiora wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Kalafior to także doskonałe źródło błonnika, przeciwutleniaczy i fitosteroli. W jego składzie znaleźć można również siarkę, która sprawia, że podczas gotowania kalafior wykazuje charakterystyczny zapach. Indeks glikemiczny kalafiora wynosi 15, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez ograniczeń.

Alergeny w kremie kalafiorowym

Lista alergenów dla kremu kalafiorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kremu kalafiorowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(584g)
Energia (kcal)
24.94
145.62
Białko (g)
0.84
4.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(584g)
Węglowodany (g)
2.71
15.85
Węglowodany przyswajalne (g)
2.03
11.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
3.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(584g)
Tłuszcz (g)
1.43
8.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
6.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
5.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.86
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(584g)
Witamina A (µg (mcg))
14.32
83.64
Witamina B6 (mg)
0.07
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.65
91.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.21
1.22
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Niacyna (mg)
0.25
1.46
Foliany (µg (mcg))
19.27
112.54
Beta karoten (µg (mcg))
71.38
416.87
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(584g)
Sód (mg)
199.85
1167.14
Potas (mg)
116.92
682.83
Wapń (mg)
13.78
80.45
Fosfor (mg)
17.53
102.38
Magnez (mg)
6.35
37.08
Żelazo (mg)
0.30
1.73
Cynk (mg)
0.12
0.73
Miedź (mg)
0.02
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kalafiorowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu kalafiorowego

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
650 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.88
Za 650 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Koszt składników
79.00