Przepis na kotlet z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, miseczka

Mięso z piersi kurczaka podziel na pojedyncze filety, oczyść je z błonek.

Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem.

Do głębokiego talerza wybij jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzep przy pomocy widelca.

Na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Filety drobiowe dopraw solą oraz pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju smaż filety drobiowe z obu stron przez około 3 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlet z kurczaka podany z dodatkiem frytek na drewnianej desce do krojenia.
Kotlet z kurczaka
Koszt przygotowania dania
20.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
281 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Kotlet z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecie z kurczaka

Kotlet z kurczaka to doskonały pomysł na smaczne i szybkie danie obiadowe, które możesz podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Kotlet z kurczaka w panierce jest daniem smażonym, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego powinny zrezygnować z jego spożywania. Sprawdzony przepis na kotlety z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi z kurczaka, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kotlety z kurczaka? Mięso z piersi kurczaka podziel na pojedyncze filety, oczyść je z błonek. Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem. Do głębokiego talerza wybij jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzep przy pomocy widelca. Na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Filety drobiowe dopraw solą oraz pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smaż filety drobiowe z obu stron przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu kotlety z kurczaka stanowią doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw. Kotlety z piersi z kurczaka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło. Dania przygotowane na bazie piersi z kurczaka są dobrym źródłem białka.

Wartości odżywcze kotleta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
200.80 kcal
281.13 kcal
Białko
19.43 g
27.20 g
Fenyloalanina
0.76 mg
1.06 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kotlecie z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
4.76 g
6.66 g
Węglowodany przyswajalne
4.46 g
6.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.41 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.12 g
0.17 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.16 g
0.23 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
3.90 g
5.46 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
10.93 g
15.30 g
Tłuszcze nasycone
2.16 g
3.03 g
Tłuszcze nienasycone
8.77 g
12.27 g
Tłuszcze jednonasycone
6.05 g
8.47 g
Tłuszcze wielonasycone
2.72 g
3.81 g
Cholesterol
84.00 mg
117.60 mg

Witaminy w przepisie na kotlet z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
18.56 µg (mcg)
25.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.66 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.56 µg (mcg)
25.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.97 mg
11.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.43 µg (mcg)
24.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlet z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
93.35 mg
130.68 mg
Potas
284.69 mg
398.57 mg
Wapń
19.91 mg
27.87 mg
Fosfor
192.08 mg
268.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.63 mg
35.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.02 mg
Cynk
0.72 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta z kurczaka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecie z kurczaka

Lista alergenów dla kotleta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotleta z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
47.80
Jak oceniasz przepis na kotlet z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób