Kotlet z kurczaka

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet z kurczaka podany z dodatkiem frytek na drewnianej desce do krojenia.
Kotlet z kurczaka
Kotlet z kurczaka to doskonały pomysł na smaczne i szybkie danie obiadowe, które możesz podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
281 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, miseczka

Przepis na kotlet z kurczaka krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka podziel na pojedyncze filety, oczyść je z błonek.

Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem.

Do głębokiego talerza wybij jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzep przy pomocy widelca.

Na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Filety drobiowe dopraw solą oraz pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju smaż filety drobiowe z obu stron przez około 3 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kotlet z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat kotleta z kurczaka

Kotlet z kurczaka to doskonały pomysł na smaczne i szybkie danie obiadowe, które możesz podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Kotlet z kurczaka w panierce jest daniem smażonym, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego powinny zrezygnować z jego spożywania. Sprawdzony przepis na kotlety z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi z kurczaka, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kotlety z kurczaka? Mięso z piersi kurczaka podziel na pojedyncze filety, oczyść je z błonek. Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem. Do głębokiego talerza wybij jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzep przy pomocy widelca. Na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Filety drobiowe dopraw solą oraz pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smaż filety drobiowe z obu stron przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu kotlety z kurczaka stanowią doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw. Kotlety z piersi z kurczaka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło. Dania przygotowane na bazie piersi z kurczaka są dobrym źródłem białka.

Alergeny w kotlecie z kurczaka

Lista alergenów dla kotleta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotleta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Kotlet z piersi kurczaka to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Kotlety stanowią dobre źródło białka. Warto ograniczyć ich ilość w diecie, ponieważ jest to danie smażone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
200.80
281.13
Białko (g)
19.43
27.20
Fenyloalanina (mg)
0.76
1.06
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
4.76
6.66
Węglowodany przyswajalne (g)
4.46
6.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.41
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.12
0.17
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.16
0.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
3.90
5.46
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
10.93
15.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
3.03
Tłuszcze nienasycone (g)
8.77
12.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.05
8.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.72
3.81
Cholesterol (mg)
84.00
117.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
18.56
25.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.66
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.20
Witamina E (mg)
0.57
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.56
25.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.97
11.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.43
24.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
93.35
130.68
Potas (mg)
284.69
398.57
Wapń (mg)
19.91
27.87
Fosfor (mg)
192.08
268.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.63
35.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.02
Cynk (mg)
0.72
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta z kurczaka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta z kurczaka

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
47.80