Korniszony z chili
- Ogórek - gruntowy (2000 g)
- Czosnek - 10 sztuk (50 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (150 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Przepis na korniszony z chili krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie na 2 godziny.
Czosnek obierz.
Papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki.
Do umytych i wyparzonych słoików włóż po parasolu kopru, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków papryczki chilli, 1 liściu laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy.
Następnie w słoikach ułóż pionowo i bardzo ściśle ogórki.
W garnku zagotuj 4 szklanki wody, następnie dolej do niej ocet, wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wrzącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i zakręć je.
Słoiki pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat korniszonów z chili
Korniszony z chili to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Domowe ogórki konserwowe z papryczką chili świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na korniszony z chili jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty: ogórki gruntowe, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, papryczka chili, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca oraz koper.
A jak zrobić korniszony z chili? Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie na 2 godziny. Do umytych i wyparzonych słoików włóż po parasolu kopru, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków papryczki chili, 1 liściu laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Następnie w słoikach ułóż pionowo i bardzo ściśle ogórki. W garnku zagotuj 4 szklanki wody, następnie dolej do niej ocet, wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wrzącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i zakręć je. Słoiki pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C. górki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę.
Podsumowując: ogórki korniszony z papryką chili w zalewie octowej, to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Przetwory warto włączyć do diety, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Ogórki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w korniszonach z chili
Lista alergenów dla korniszonów z chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze korniszonów z chili
Korniszony z chili to doskonała propozycja na przetwory. Ogórki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.