Korniszony z chili

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantne korniszony w słoikach
Korniszony z chili
Korniszony z chili świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na przetwory.
Przygotowanie 45 min
40 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Ogórek - gruntowy (2000 g)
  • Czosnek - 10 sztuk (50 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 ml

Przepis na korniszony z chili krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie na 2 godziny.

Czosnek obierz.

Papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki.

Do umytych i wyparzonych słoików włóż po parasolu kopru, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków papryczki chilli, 1 liściu laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy.

Następnie w słoikach ułóż pionowo i bardzo ściśle ogórki.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody, następnie dolej do niej ocet, wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Wrzącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i zakręć je.

Słoiki pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na korniszony z chili
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat korniszonów z chili

Korniszony z chili to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Domowe ogórki konserwowe z papryczką chili świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na korniszony z chili jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty: ogórki gruntowe, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, papryczka chili, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca oraz koper.

A jak zrobić korniszony z chili? Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie na 2 godziny. Do umytych i wyparzonych słoików włóż po parasolu kopru, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków papryczki chili, 1 liściu laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Następnie w słoikach ułóż pionowo i bardzo ściśle ogórki. W garnku zagotuj 4 szklanki wody, następnie dolej do niej ocet, wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wrzącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i zakręć je. Słoiki pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C. górki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę.

Podsumowując: ogórki korniszony z papryką chili w zalewie octowej, to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Przetwory warto włączyć do diety, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Ogórki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w korniszonach z chili

Lista alergenów dla korniszonów z chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze korniszonów z chili

na 100g gotowej potrawy

Korniszony z chili to doskonała propozycja na przetwory. Ogórki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
40.69
40.69
Białko (g)
0.67
0.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.73
9.73
Węglowodany przyswajalne (g)
9.27
9.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
4.44
4.44
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.06
4.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.11
0.11
Foliany (µg (mcg))
5.91
5.91
Beta karoten (µg (mcg))
49.77
49.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
2.30
2.30
Potas (mg)
130.08
130.08
Wapń (mg)
17.40
17.40
Fosfor (mg)
23.28
23.28
Magnez (mg)
11.32
11.32
Żelazo (mg)
0.28
0.28
Cynk (mg)
0.19
0.19
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny korniszonów z chili 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania korniszonów z chili

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Czosnek
50 g
10 sztuk
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
32.50