Kompot z brzoskwiń

Opublikowano: 04.10.2022 r., 11:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
brzoskwinie w słoikach
Kompot z brzoskwiń
Poznaj przepis na najlepszy, domowy kompot z brzoskwiń.
Przygotowanie 30 min
51 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na kompot z brzoskwiń krok po kroku

Brzoskwinie umyj, zanurz we wrzątku i obierz ze skórki.

Pokrój na połówki i usuń pestki.

W garnku zagotuj 500 ml wody z cukrem i mieszaj, aż się rozpuści.

Brzoskwinie włóż do słoików i zalej syropem.

Szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 25 minut.

Jak oceniasz przepis na kompot z brzoskwiń
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat kompotu z brzoskwiń

Kompot z brzoskwiń to pomysł na przepyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Dzięki temu możemy zamknąć sezonowe, świeże brzoskwinie w słoikach i cieszyć się ich smakiem również poza sezonem, w okresie, kiedy dostępność i różnorodność owoców jest zdecydowanie ograniczona. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z brzoskwiń, ile cukru należy dodać oraz jak ugotować syrop do zalania owoców koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby kompot z brzoskwiń był pyszny i dobry na wiele okazji nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Niezbędne składniki to brzoskwinie, woda oraz cukier. Z tych trzech składników powstaje pyszny, słodki, owocowy, letni kompot, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Przygotowane w ten sposób brzoskwinie świetnie nadają się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków brzoskwinie z kompotu, możesz wykorzystać również do dań wytrawnych, na przykład pieczonej kaczki. Brzoskwinie to bardzo zdrowe owoce, pełne witamin i substancji o działaniu prozdrowotnym, pamiętaj jednak, że syrop, ze względu na dodatek cukru ma dość wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Dlatego postaraj się ograniczyć jego dodatek lub zastąpić je ksylitolem, lub erytrytolem, które podobnie jak cukier, mają słodki smak, jednak zdecydowanie niższą kaloryczność i indeks glikemiczny. Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie brzoskwiniowych przetworów na zimę koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis na kompot z brzoskwiń.

Alergeny w kompocie z brzoskwiń

Lista alergenów dla kompotu z brzoskwiń przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z brzoskwiń

Wartości odżywcze kompotu z brzoskwiń

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
51.99
51.99
Białko (g)
0.88
0.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.71
12.71
Węglowodany przyswajalne (g)
11.25
11.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.16
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
23.30
23.30
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.98
3.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.71
0.71
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.79
0.79
Foliany (µg (mcg))
5.83
5.83
Beta karoten (µg (mcg))
217.48
217.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.65
12.65
Potas (mg)
118.50
118.50
Wapń (mg)
3.91
3.91
Fosfor (mg)
21.36
21.36
Magnez (mg)
7.77
7.77
Żelazo (mg)
0.33
0.33
Cynk (mg)
0.22
0.22
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z brzoskwiń 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z brzoskwiń

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie (całe, świeże)
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
10.50