Kompot z brzoskwiń
- Brzoskwinie (całe, świeże) (1000 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
Przepis na kompot z brzoskwiń krok po kroku
Brzoskwinie umyj, zanurz we wrzątku i obierz ze skórki.
Pokrój na połówki i usuń pestki.
W garnku zagotuj 500 ml wody z cukrem i mieszaj, aż się rozpuści.
Brzoskwinie włóż do słoików i zalej syropem.
Szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 25 minut.
Więcej informacji na temat kompotu z brzoskwiń
Kompot z brzoskwiń to pomysł na przepyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Dzięki temu możemy zamknąć sezonowe, świeże brzoskwinie w słoikach i cieszyć się ich smakiem również poza sezonem, w okresie, kiedy dostępność i różnorodność owoców jest zdecydowanie ograniczona. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z brzoskwiń, ile cukru należy dodać oraz jak ugotować syrop do zalania owoców koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby kompot z brzoskwiń był pyszny i dobry na wiele okazji nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Niezbędne składniki to brzoskwinie, woda oraz cukier. Z tych trzech składników powstaje pyszny, słodki, owocowy, letni kompot, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Przygotowane w ten sposób brzoskwinie świetnie nadają się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków brzoskwinie z kompotu, możesz wykorzystać również do dań wytrawnych, na przykład pieczonej kaczki. Brzoskwinie to bardzo zdrowe owoce, pełne witamin i substancji o działaniu prozdrowotnym, pamiętaj jednak, że syrop, ze względu na dodatek cukru ma dość wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Dlatego postaraj się ograniczyć jego dodatek lub zastąpić je ksylitolem, lub erytrytolem, które podobnie jak cukier, mają słodki smak, jednak zdecydowanie niższą kaloryczność i indeks glikemiczny. Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie brzoskwiniowych przetworów na zimę koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis na kompot z brzoskwiń.
Alergeny w kompocie z brzoskwiń
Lista alergenów dla kompotu z brzoskwiń przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z brzoskwiń
Wartości odżywcze kompotu z brzoskwiń
Cukier warto zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.