Kołocz

Opublikowano: 25.12.2022 r., 12:58 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto kołocz na talerzyku
Kołocz
Kołacz śląski to niezwykle popularne i unikatowe danie pochodzące z Górnego Śląska. Jest smacznym drożdżowym ciastem, które zachwyca swoją delikatnością. Sprawdź koniecznie przepis!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
368 kcal
Kcal w porcji
142 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (750 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Cukier (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Mleko 1,5% (250 ml)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na kołocz krok po kroku

Przygotowanie ciasta: Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Zaczyn przykryj ścierką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj resztę cukru, wbij jajka, dodaj masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki, które potrzebujesz do przygotowania kruszonki, wymieszaj. Wstaw kruszonkę do lodówki.

Następnie wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę na papier do pieczenia.

Przygotowanie masy serowej: Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksuj, stopniowo dodając twaróg. Następnie wsyp budyń i połącz wszystkie składniki. Posmaruj masą serową, odrywaj kawałki ciasta na kruszonkę i ułóż na serze.

Piecz w piekarniku w 180 st. C przez około 30-40 minut.

Jak oceniasz przepis na kołocz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat kołocza

Kołocz śląski to najlepszy pomysł na pyszny placek. Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy w formie deseru. Kołocz to tradycyjny wypiek, który pochodzi z Górnego Śląska, jest pyszny i smaczny. Do jednych z najpopularniejszych należy kołocz z masą serową. Można wyróżnić, także z nadzieniem makowym lub z prażonymi jabłkami.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania ciasta drożdżowego to: 500 g mąki pszennej, 50 g drożdży, 90 g cukru, 2 jajka, 125 g masła i 250 ml mleka.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania nadzienia serowego to: 1 kg twarogu sernikowego, 1 jajko, 90 g cukru i 40 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania kruszonki to: 125 g masła, 250 g mąki pszennej, 2 żółtka jajka i 120 g cukru.

Jak zrobić kołocz? Poznaj przepis na przygotowanie ciasta:

Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Zaczyn przykryj ścierką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj resztę cukru, wbij jajka, dodaj masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Kolejnym etapem jest przygotowanie kruszonki:

Wszystkie składniki, które potrzebujesz do przygotowania kruszonki wymieszaj. Wstaw kruszonkę do lodówki. Następnie wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę na papier do pieczenia.

Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej:

Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksuj, stopniowo dodając twaróg. Następnie wsyp budyń i połącz wszystkie składniki. Posmaruj masą serową, odrywaj kawałki ciasta na kruszonkę i ułóż na serze. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

Przepis na kołocz jest dobry szczególnie z nadzieniem serowym, które nadaje niezwykle smaczny smak ciasta. Świetnie sprawdzi się na Święta Wielkanocne, Boże Narodzenie lub inne uroczystości.

Przygotowanie kołacza śląskiego nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Jest tradycyjnym daniem staropolskiej kuchni, dlatego będąc na Śląsku, możemy zasmakować pysznego kołacza. Co ciekawe, kołacz występuje pod różnymi nazwami i wypiekany jest w innych krajach takich jak np. Czechy, Ukraina lub Węgry.

Alergeny w kołoczu

Lista alergenów dla Kołocza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kołocza

na 100g gotowej potrawy

W zakładce "od autora" znajdują się dokładne składniki na przygotowanie ciasta, nadzienia serowego i kruszonki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Energia (kcal)
259.36
368.29
Białko (g)
9.36
13.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(142g)
Węglowodany (g)
32.65
46.36
Węglowodany przyswajalne (g)
29.70
42.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.95
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(142g)
Tłuszcz (g)
10.44
14.82
Tłuszcze nasycone (g)
7.21
10.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
4.58
Cholesterol (mg)
62.14
88.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(142g)
Witamina A (µg (mcg))
92.84
131.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
91.21
129.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.26
Ryboflawina (mg)
0.16
0.23
Niacyna (mg)
1.73
2.46
Foliany (µg (mcg))
33.51
47.59
Beta karoten (µg (mcg))
19.43
27.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(142g)
Sód (mg)
134.07
190.37
Potas (mg)
172.35
244.73
Wapń (mg)
57.94
82.28
Fosfor (mg)
182.74
259.49
Magnez (mg)
41.36
58.74
Żelazo (mg)
1.25
1.77
Cynk (mg)
1.32
1.88
Miedź (mg)
0.14
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny kołocza 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kołocza

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
750 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 750 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 1,5%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
47.00