Kluski do bogracza
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kluski do bogracza krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia. Następnie połącz z bograczem.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek do bogracza
Kluski do bogracza to przepyszne ziemniaczane kopytka, które dodaje się do tego aromatycznego dania węgierskiego. Można zjadać je jak gulasz lub jako zupę.
Przepis na kluski do bogracza jest niezwykle prosty i stanowi dobre rozwiązanie na obiad. Te ziemniaczane kluski to danie, które ma wielu fanów. Podobną wersję można znaleźć również w tradycyjnej włoskiej kuchni, tyle że pod nieco inną nazwą. Kopytka robi się bardzo szybko, a wszystko, czego potrzeba to stolnica i wałek. To jedne z tych kluseczek, które się formuje, dzięki czemu elegancko prezentują się na talerzu. Nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, wystarczy tylko nóż. Przepis na kopytka ziemniaczane jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski do bogracza, by były smaczne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze kluski do bogracza z ziemniaków. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. o doskonały pomysł na dodatek do obiadu, który oczaruje wszystkich, do jego przygotowania używa się kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów, a także domowych spiżarni. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które stanowią bazę całości. Najlepiej wybrać do klusek odmiany klejące, które po ugotowaniu nie rozpadają się. Dzięki temu łatwe stworzyć kopytka o idealnej fakturze, które nie stracą formy podczas gotowania. Do całości dodaje się również mąki, jest to konieczne, by wzmocnić nieco konstrukcję. W tym wypadku jest to mąka ziemniaczana. To dobry wybór, gdyż już niewielka jej ilość sprawia, że kopytka nie rozpadają się i stają się jednorodne. Dodatkowo mąka ziemniaczana jest naturalnie bezglutenowa, co oznacza, że spokojnie mogą po to danie sięgać nawet osoby, które nie mogą spożywać tego białka w diecie z powodów zdrowotnych. Mączne dodatki wydają się niezwykle kaloryczne jednak w gruncie rzeczy, ze względu na sporą zawartość ziemniaków kopytka nie dostarczają, aż tak dużo energii, dlatego spokojnie mogą być częścią nawet diety redukcyjnej. By stworzyć na ich bazie zbilansowane danie dobrze jest połączyć je ze źródłem białka np. mięsem, czy jogurtem, a także dodać do nich świeżych warzyw.
Alergeny w kluskach do bogracza
Lista alergenów dla klusek do bogracza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek do bogracza
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.