Kiszone cytryny
- Cytryna - 15 sztuk (1500 g)
- Sól - 1 szklanka (250 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
- Papryczka chili zielona świeża - 1 sztuka (100 g)
Przepis na kiszonych cytryn krok po kroku
Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
10 cytryn natnij na krzyż u góry i na dole.
Do każdego otworu dodaj łyżkę soli.
Ułóż cytryny w naczyniu, pozostałe cytryny wyciśnij.
Dodaj cynamon, pieprz i posiekaną papryczkę.
Zalej cytryny wodą i zakręć słoik.
Odstaw cytryny na 3 - 4 tygodnie.
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Kiszone buraki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Kiszony kalafior
-
Cukinia kiszona
-
Pomidory kiszone
-
Kiszony sok z buraka
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czosnek kiszony
-
Kiszona papryka
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Kiszona cebula
-
Kiszonki
Więcej informacji na temat kiszonych cytryn
Kiszone cytryny to niezwykle niecodzienny dodatek do wielu potraw, jeśli już poznasz mój przepis, przekonasz się, że mają szerokie zastosowanie.
Charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem.
Będzie to niesamowity i ciekawy dodatek do dań takich jak: gulasz, mięso, pieczenie czy sosy. W wielu kuchniach Świata używa się kiszone cytryny jako dodatek do dań mięsnych z ryżem. W naszych warunkach śmiało możesz dodać je do mięsa lub dusić z warzywami.
Świetnie sprawdzi się też ona jako dodatek do sosów i dipów. Warto postawić na dodatek charakterystycznych przypraw, do których należy cynamon, pieprz czy papryczka.
Zatem, jak zrobić kiszone cytryny? Poznaj mój sprawdzony przepis.
W pierwszej kolejności potrzebujesz takie składniki jak: sól, cytryna, cynamon, papryczka chilli.
W pierwszej kolejności cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. 10 cytryn natnij na krzyż u góry i na dole. Do każdego otworu dodaj łyżkę soli. Ułóż cytryny w naczyniu, pozostałe cytryny wyciśnij. Dodaj cynamon, pieprz i posiekaną papryczkę. Zalej cytryny wodą i zakręć słoik. Następnie odstaw cytryny na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie nasze najlepsze kiszone cytryny są gotowe.
Same cytryny mają wiele cennych właściwości, a dzięki kiszeniu są one spotęgowane. Między innymi wzmacniają odporność, poprzez wysoką zawartość witaminy C, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, są odpowiedzialne za zwalczanie stanów zapalnych szczególnie dróg oddechowych. Dlatego tak powszechnie wykorzystujemy je do walki z infekcjami. Są także dodawane do wielu produktów, które mają na celu oczyszczenie z toksyn, ponieważ woda z cytryną o poranku wspiera naturalną detoksykację. Co ważne dla naszego zdrowia cytrynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Zawierają silny przeciwutleniacz — limonen. Skoro już znasz mój przepis na kiszone cytryny, koniecznie je przygotuj w swoim domu i przygotuj swoje domowe, kiszone cytryny.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do wielu dań, składnik ten nie tylko doda aromatu, ale też zaciekawi wszystkich przybyłych gości.
Skoro już wiesz, jak ukisić cytryny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kiszonych cytrynach
Lista alergenów dla kiszonych cytryn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszonych cytryn
Wartości odżywcze kiszonych cytryn
Kiszone cytryny możesz wykorzystać do dań obiadowych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.