Kiełbasa z cebulą

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skrojona kiełbasa z cebulą
Kiełbasa z cebulą
Kiełbasa z cebulą to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Kiełbasę z patelni warto podać z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidorów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
473 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kiełbasa podwawelska (500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kiełbasę z cebulą krok po kroku

Kiełbasę natnij nożem z dwóch stron.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim przez chwilę cebulę z dwóch stron.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Następnie do kiełbasy dodaj cebulę, szczyptę soli i pieprzu i smaż.

Kiełbasę smaż jeszcze przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa i ulubionego sosu (np. ketchupu lub musztardy).

Jak oceniasz przepis na kiełbasę z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy z cebulą

Kiełbasa z cebulą to doskonała propozycja na kolację lub śniadanie na szybko. Kiełbasę smażoną na patelni warto podać z dodatkiem pieczywa oraz świeżych, sezonowych warzyw. Prosty przepis na kiełbasę z cebulą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kiełbasa podwawelska, cebula, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić kiełbasę z cebulą? Kiełbasę natnij nożem z dwóch stron. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim przez chwilę cebulę z dwóch stron. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie do kiełbasy dodaj cebulę, szczyptę soli i pieprzu i smaż. Kiełbasę smaż jeszcze przez około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa i ulubionego sosu (np. ketchupu lub musztardy).

Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości. Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. Cebula wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi kiełbasę z cebulą. Kiełbasa smażona z cebulą świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Warto podać ją z dodatkiem pieczywa, sosu oraz świeżych warzyw. Przepis na kiełbasę z patelni jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kiełbasie z cebulą

Lista alergenów dla kiełbasy z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę z cebulą

Wartości odżywcze kiełbasy z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Kiełbasa z cebulą to doskonała propozycja na pyszny posiłek. Do przygotowania posiłku wybierz kiełbasę dobrej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
270.55
473.46
Białko (g)
7.70
13.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
5.11
8.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.64
8.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
24.41
42.72
Tłuszcze nasycone (g)
8.59
15.04
Tłuszcze nienasycone (g)
15.82
27.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.07
19.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.75
8.30
Tłuszcze trans (g)
0.16
0.28
Cholesterol (mg)
41.78
73.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
636.71
1114.25
Potas (mg)
188.63
330.10
Wapń (mg)
22.74
39.79
Żelazo (mg)
0.57
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy z cebulą 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy z cebulą

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa podwawelska
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
18.00