Kawa frappe
- Kawa, gotowy napar bez cukru (50 ml)
- Cukier (15 g)
- Lód - 4 kostki lodu (60 g)
- Mleko 2% (130 ml)
Przepis na kawę frappe krok po kroku
Do szejkera wlej kawę, wrzuć lód i dodaj cukier.
Energicznie potrząsaj szejkerem, aby powstała pianka.
Opcjonalnie możesz zmiksować kawę z cukrem przy pomocy miskera lub spieniacza do mleka.
Wlej do szklanki kawę z lodem i dolej do pełna mleko.
Więcej informacji na temat kawy frappe
Kawa frappe pochodzi z Grecji i jest bardzo popularną mrożoną kawą. Latem można spotkać ją w wielu kawiarniach. Ta kawa na zimno podbiła też internet. Zrobiona jest na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Opcjonalnie można do niej dodawać przeróżne sosy, na przykład karmel, czy bitą śmietanę. Pamiętaj jednak, że takie dodatki są bardzo kaloryczne i w rezultacie Twoja kawa może dorównywać kalorycznością dobremu posiłkowi. Takie szczegóły jak kawa z różnymi syropami i bitą śmietaną, czy małe ciasto wydają się nieistotne, a mogą być bombą kaloryczną. Potem wydaje nam się, że bardzo mało jemy, a wciąż nie możemy schudnąć. Winą za to obarczam geny, wolny metabolizm lub konkretne składniki, zamiast szczerze spojrzeć na to, co jemy oraz pijemy. W taki sposób sami siebie oszukujemy. Nieraz oczywiście wynika to z niewiedzy. Wiele osób nie jest świadomych, że takie kawy są kaloryczne, bo nigdy się tym nie zainteresowali. W ten sposób żyją w nieświadomości, myśląc, że ich ulubiona kawka z kawiarni to nic takiego i nie warto nawet wpisywać tego w aplikacje do liczenia kalorii. Jeżeli do tej pory myślałaś, że jesz mało i nie chudniesz, to postaraj się dokładnie policzyć to, co jesz. Badania dowodzą, że słabo nam idzie oszacowywanie ilości spożytych kalorii. Tyczy się to wszystkich w tym dietetyków. Zwykle zaniżamy ilość spożytych kalorii i zawyżamy poziom aktywności, czyli wydaje nam się, że mało jemy i dużo się ruszamy, a masa ciała i tak nie chce spadać. Problem polega właśnie na tym, że tylko nam się tak wydaje, a w rzeczywistości wcale nie jest z naszą dietą i treningami tak pięknie.
Przejdźmy już do tego, jak zrobić kawę frappe. Jest to przepis na pyszne frappe, ale w podstawowej wersji, czyli bez wysokokalorycznych dodatków. Bez problemu przygotujesz tę kawę mrożoną u siebie w domu. Przygotowania zaczynamy od wsypania kawy rozpuszczalnej, słodzika i kilku łyżek wody na dno szklanki. Następnie bierzemy mikser i ubijamy do momentu uzyskania ładnej, kawowej pianki. Domowe frappe z kawy rozpuszczalnej jest już prawie gotowe. Wystarczy dodać teraz mleko i kostki lodu i gotowe. Jak widzisz, to jak przygotować frappe jest bardzo proste.
Alergeny w kawie frappe
Lista alergenów dla kawy frappe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze kawy frappe
Żeby obniżyć indeks glikemiczny i kaloryczność kawy zamień cukier na słodzik. Możesz też zamienić mleko krowie na mleko roślinne, aby uzyskać wegańską kawę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.