Kaszanka

Opublikowano: 21.06.2022 r., 19:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska kaszanka na talerzu
Kaszanka
Domowa kaszanka bez krwi może być pyszną potrawą w sezonie grillowym, jak przygotować ją samodzielnie? Poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas parzenia 60 min
94 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza jęczmienna perłowa - 2 woreczki (200 g)
  • Kasza gryczana - 2 woreczki (200 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jelito wieprzowe (1 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kaszankę krok po kroku

Kaszę mocno wypłucz pod wodą i ugotuj w garnku do miękkości.

W osobnym garnku przygotuj bulion i ugotuj w nim mięso.

Jelita wymocz w zimnej wodzie.

Ugotowane mięso rozdrobnij i wymieszaj z kaszą, dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Farsz możesz delikatnie podlać bulionem.

Flaki wieprzowe napełnij maksymalnie, a co jakiś czas zawiń kawałkiem sznurka.

Kaszankę sparz w gorącej wodzie przez 30-40 minut, a następnie ostudź.

Jak oceniasz przepis na kaszankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kaszanki

Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na kaszankę. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy. Danie to sprawdzi się szczególnie teraz w sezonie grillowym, śmiało możesz zastąpić tradycyjną kiełbasę domową kaszanką z kaszy jęczmiennej.

Zatem, jak zrobić kaszankę?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować kilku składników takich jak: kasza jęczmienna, kasza gryczana, schab wieprzowy, cebula, bulion i jelito wieprzowe. Dodatkowo postaw na aromatyczne przyprawy, takie jak lubczyk, majeranek.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Jednym z głównych składników jest kasza gryczana, dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu co, jest istotne, dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Moja kaszanka jest wieprzowa, ale śmiało możesz przygotować ją też z podrobami, wtedy będzie zdecydowanie bardziej tradycyjna.

Domowa kaszanka będzie dobra praktycznie z każdym rodzajem mięsa.

Mój sprawdzony przepis na kaszankę opisuję nieco niżej, dlatego koniecznie zajrzyj i przekonaj się jakie to proste w przygotowaniu danie.

Alergeny w kaszance

Lista alergenów dla kaszanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kaszanki

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowane kaszanki możesz spożyć od razu lub zamrozić.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
94.06
94.06
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
6.82
6.82
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.72
12.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
10.66
10.66
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
2.06
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.94
1.94
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
0.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
1.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
0.77
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.31
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.40
15.40
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
7.20
7.20
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.12
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.09
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: kasza gryczana, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.65
2.65
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.72
5.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
64.82
64.82
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
182.83
182.83
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
149.72
149.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.75
23.75
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.72
96.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.01
30.01
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszanki

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2 woreczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jelito wieprzowe
1 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
90.00