Przepis na kaszankę z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj mięso z kaszanki i podgrzewaj, przesuń kaszankę na jedną stronę patelni.

Obok mięsa wbij jajka i smaż na niewielkim ogniu.

Gdy jajka zetną się, podawaj danie z pieczywem.

kaszanka z jajkiem
Kaszanka z jajkiem
Koszt przygotowania dania
9.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
566 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Kaszanka z jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszance z jajkiem

Kaszanka z jajkiem to łatwe i szybkie danie, które się lubi albo nienawidzi. Mimo wszystko ma ona wielu swoich zwolenników, połączenie mięsa z kaszą jest niezwykle pyszne i pożywne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszankę z jajkiem, którą przygotujesz w ciągu kilku minut. Będzie to idealny i szybki pomysł na smaczny obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny, gdy zabraknie Ci czasu na przygotowywanie wymagających dań.

Zatem, jak zrobić kaszankę z jajkiem?

Zaopatrz się w kilka gotowych kaszanek, jajka, czosnek, cebulę i odrobinę oleju. Patelnię rozgrzej z olejem rzepakowym i dodaj drobno pokrojoną cebulkę, zeszklij ją krótko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dodaj farsz z kaszanki.

Podgrzewaj krótko do momentu, aż danie będzie ciepłe. Przesuń mięso na jedną stronę patelni i wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż do momentu ścięcia się jajek.

Pomysł na kolacje lub na obiad gotowy. Kaszanka smażona najlepiej smakuje na ciepło, jest wtedy niesamowicie pyszna.

W skład kaszanki oprócz podrobów wchodzi kasza, zazwyczaj jest to kasza gruboziarnista, która jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście, jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazana w takich ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Skoro już znasz mój prosty przepis na kaszankę z jajkiem, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszna ona jest.

Wartości odżywcze kaszanki z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
283.19 kcal
566.37 kcal
Białko
10.99 g
21.98 g

Węglowodany w kaszance z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.21 g
6.41 g
Węglowodany przyswajalne
2.85 g
5.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.35 g
0.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
24.84 g
49.67 g
Tłuszcze nasycone
9.49 g
18.98 g
Tłuszcze nienasycone
15.35 g
30.69 g
Tłuszcze jednonasycone
12.03 g
24.05 g
Tłuszcze wielonasycone
3.32 g
6.64 g
Cholesterol
142.44 mg
284.89 mg

Witaminy w przepisie na kaszankę z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
32.59 µg (mcg)
65.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.74 µg (mcg)
1.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.95 mg
3.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.13 µg (mcg)
2.26 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
32.59 µg (mcg)
65.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.72 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.93 µg (mcg)
31.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.28 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszankę z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
407.76 mg
815.52 mg
Potas
83.69 mg
167.37 mg
Wapń
22.35 mg
44.70 mg
Fosfor
60.76 mg
121.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.20 mg
18.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.98 mg
7.96 mg
Cynk
1.04 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki z jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszance z jajkiem

Lista alergenów dla kaszanki z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kaszanka z kaszą
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kaszanki z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaszanka z kaszą
300 g
3 sztuki
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na kaszankę z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób