Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kaszankę z jajkiem krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj mięso z kaszanki i podgrzewaj, przesuń kaszankę na jedną stronę patelni.

Obok mięsa wbij jajka i smaż na niewielkim ogniu.

Gdy jajka zetną się, podawaj danie z pieczywem.

kaszanka z jajkiem
Kaszanka z jajkiem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kaszanka z jajkiem

W skrócie
Kalorii w porcji
566 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
40

Wartości odżywcze kaszanki z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Kaszankę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
283.19
566.37
Białko (g)
10.99
21.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.21
6.41
Węglowodany przyswajalne (g)
2.85
5.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
24.84
49.67
Tłuszcze nasycone (g)
9.49
18.98
Tłuszcze nienasycone (g)
15.35
30.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.03
24.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.32
6.64
Cholesterol (mg)
142.44
284.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
32.59
65.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.95
3.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.13
2.26
Witamina E (mg)
0.29
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.59
65.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.93
31.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.28
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
407.76
815.52
Potas (mg)
83.69
167.37
Wapń (mg)
22.35
44.70
Fosfor (mg)
60.76
121.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.20
18.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.98
7.96
Cynk (mg)
1.04
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki z jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszance z jajkiem

Lista alergenów dla kaszanki z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kaszanka z kaszą
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat kaszanki z jajkiem

Kaszanka z jajkiem to łatwe i szybkie danie, które się lubi albo nienawidzi. Mimo wszystko ma ona wielu swoich zwolenników, połączenie mięsa z kaszą jest niezwykle pyszne i pożywne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszankę z jajkiem, którą przygotujesz w ciągu kilku minut. Będzie to idealny i szybki pomysł na smaczny obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny, gdy zabraknie Ci czasu na przygotowywanie wymagających dań.

Zatem, jak zrobić kaszankę z jajkiem?

Zaopatrz się w kilka gotowych kaszanek, jajka, czosnek, cebulę i odrobinę oleju. Patelnię rozgrzej z olejem rzepakowym i dodaj drobno pokrojoną cebulkę, zeszklij ją krótko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dodaj farsz z kaszanki.

Podgrzewaj krótko do momentu, aż danie będzie ciepłe. Przesuń mięso na jedną stronę patelni i wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż do momentu ścięcia się jajek.

Pomysł na kolacje lub na obiad gotowy. Kaszanka smażona najlepiej smakuje na ciepło, jest wtedy niesamowicie pyszna.

W skład kaszanki oprócz podrobów wchodzi kasza, zazwyczaj jest to kasza gruboziarnista, która jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście, jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazana w takich ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Skoro już znasz mój prosty przepis na kaszankę z jajkiem, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszna ona jest.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszanki z jajkiem

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaszanka z kaszą
300 g
3 sztuki
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
27.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kaszankę z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób