Przepis na pierogi z kaszanką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaj do niej kaszankę i podsmaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.

Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Każdy okrąg złóż na pół i do środka włóż łyżeczkę farszu. Rogi zlep razem dokładnie.

W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej pierogi małymi partiami 4 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z kaszanką podane na eleganckim talerzu z cebulą.
pierogi z kaszanką
Koszt przygotowania dania
15.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1119 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Pierogi z kaszanką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z kaszanką

Pierogi z kaszanką są świetną opcją dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń smakowych. Te pierogi smakują naprawdę pysznie, a przy okazji mają ciekawą formę. To świetna alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem, ruskich czy tych z grzybami. Są tak pyszne, że na pewno przypadną do gustu wszystkim domownikom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kaszanką, które będą naprawdę smaczne, to ten przysmak sprawdzi się idealnie. Całość jest pyszna i bardzo nieskomplikowane. W dodatku do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników. Świetnie sprawdzą się w sezonie grillowym, kiedy można w sklepach spotkać wiele rodzajów kaszanek. Można je również podgrzewać na grillu, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.

Przepis na pierogi z kaszanką jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. W tym wydaniu do przygotowania farszu wystarczy 10 minut. Nie trzeba go mielić, więc całość nie jest pracochłonna. Pod wpływem smażenia kaszanka rozpada się na mniejsze kawałki i wspaniale łączy się z cebulą.

To świetna opcja na obiad, Całość jest łatwa, a przy tym naprawdę smaczna. To świetny sposób na przekonanie się do kaszanki, gdyż wiele osób nie przepada za jej smakiem czy fakturą. W pierogach kaszanka zyskuje na smaku, gdyż otulona jest delikatnym ciastem. Pierożki można podawać same, podsmażone na suchej patelni, a także z cebulą lub smażonym boczkiem, choć ostatnia opcja jest najmniej zdrowa.

Choć kaszanka cieszy się niezbyt dużą popularnością, zwykle gości tylko na grillu. Ten wyrób ma jednak znacznie większy potencjał. W tym przepisie została wykorzystana kaszanka drobiowa, która ma mniejszą ilość tłuszczu nasyconego, a większą białka, dzięki czemu nie tylko jest zdrowsza dla całego organizmu, ale także zapewnia większą sytość. Dodatek kaszy gryczanej zwiększa też udział błonnika w całym daniu.

To naprawdę dobry pomysł na pyszne i nieskomplikowane danie dla całej rodziny. Pierogi są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To świetna alternatywa dla popularnych wyrobów z ziemniakami. Całość można również podawać z jabłkiem, jednak jego dodatek nie jest konieczny. Wszystkie składniki, użyte do przygotowania dania powinny być jak najlepszej jakości. Te domowe pierożki zachwycą każdego, kto ich spróbuje.

Wartości odżywcze pierogów z kaszanką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(306g)
Energia (kalorie)
365.96 kcal
1119.82 kcal
Białko
12.40 g
37.94 g

Węglowodany w pierogach z kaszanką

Na 100g
Na porcję
(306g)
Węglowodany
30.91 g
94.58 g
Węglowodany przyswajalne
30.77 g
94.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(306g)
Tłuszcz
21.23 g
64.95 g
Tłuszcze nasycone
7.55 g
23.10 g
Tłuszcze nienasycone
13.68 g
41.85 g

Witaminy w przepisie na pierogi z kaszanką

Na 100g
Na porcję
(306g)
Witamina B6
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.17 mg
9.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
64.62 µg (mcg)
197.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kaszanką

Na 100g
Na porcję
(306g)
Sód
284.34 mg
870.08 mg
Potas
85.13 mg
260.49 mg
Wapń
14.55 mg
44.52 mg
Fosfor
70.56 mg
215.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.20 mg
58.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.96 mg
15.18 mg
Cynk
1.03 mg
3.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kaszanką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kaszanką

Lista alergenów dla pierogów z kaszanką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów z kaszanką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kaszanka z kurczaka
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z kaszanką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób