Przepis na pierogi z kaszanką krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Olej rzepakowy 60 ml 4 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Kaszanka z kurczaka 500 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 15 ml 1 łyżka
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaj do niej kaszankę i podsmaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Każdy okrąg złóż na pół i do środka włóż łyżeczkę farszu. Rogi zlep razem dokładnie.
W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej pierogi małymi partiami 4 minuty od wypłynięcia.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pierogi z kaszanką - cechy przepisu
Więcej o pierogach z kaszanką
Pierogi z kaszanką są świetną opcją dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń smakowych. Te pierogi smakują naprawdę pysznie, a przy okazji mają ciekawą formę. To świetna alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem, ruskich czy tych z grzybami. Są tak pyszne, że na pewno przypadną do gustu wszystkim domownikom.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kaszanką, które będą naprawdę smaczne, to ten przysmak sprawdzi się idealnie. Całość jest pyszna i bardzo nieskomplikowane. W dodatku do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników. Świetnie sprawdzą się w sezonie grillowym, kiedy można w sklepach spotkać wiele rodzajów kaszanek. Można je również podgrzewać na grillu, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.
Przepis na pierogi z kaszanką jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. W tym wydaniu do przygotowania farszu wystarczy 10 minut. Nie trzeba go mielić, więc całość nie jest pracochłonna. Pod wpływem smażenia kaszanka rozpada się na mniejsze kawałki i wspaniale łączy się z cebulą.
To świetna opcja na obiad, Całość jest łatwa, a przy tym naprawdę smaczna. To świetny sposób na przekonanie się do kaszanki, gdyż wiele osób nie przepada za jej smakiem czy fakturą. W pierogach kaszanka zyskuje na smaku, gdyż otulona jest delikatnym ciastem. Pierożki można podawać same, podsmażone na suchej patelni, a także z cebulą lub smażonym boczkiem, choć ostatnia opcja jest najmniej zdrowa.
Choć kaszanka cieszy się niezbyt dużą popularnością, zwykle gości tylko na grillu. Ten wyrób ma jednak znacznie większy potencjał. W tym przepisie została wykorzystana kaszanka drobiowa, która ma mniejszą ilość tłuszczu nasyconego, a większą białka, dzięki czemu nie tylko jest zdrowsza dla całego organizmu, ale także zapewnia większą sytość. Dodatek kaszy gryczanej zwiększa też udział błonnika w całym daniu.
To naprawdę dobry pomysł na pyszne i nieskomplikowane danie dla całej rodziny. Pierogi są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To świetna alternatywa dla popularnych wyrobów z ziemniakami. Całość można również podawać z jabłkiem, jednak jego dodatek nie jest konieczny. Wszystkie składniki, użyte do przygotowania dania powinny być jak najlepszej jakości. Te domowe pierożki zachwycą każdego, kto ich spróbuje.
Wartości odżywcze pierogów z kaszanką
Energia i białka
(306g)
Węglowodany w pierogach z kaszanką
(306g)
Tłuszcze
(306g)
Witaminy w przepisie na pierogi z kaszanką
(306g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kaszanką
(306g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach z kaszanką
Lista alergenów dla pierogów z kaszanką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko