Przepis na wegańska kaszanka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kasze ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Fasolę zmiksuj z sosem sojowym.

Tofu pokrój w drobną kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Ugotowaną kaszę dodaj do tofu, następnie dodaj czarną fasolę.

Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

wegańska kaszanka
Wegańska kaszanka
Koszt przygotowania dania
14.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
264 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Wegańska kaszanka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskiej kaszance

Tradycyjna kaszanka powstaje z podrobów, kaszy i krwi. Jeśli unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego i jesteś wegetarianinem lub weganinem nic straconego. Gdy najdzie Cię ochota na kaszankę, koniecznie sprawdź mój przepis na wegańską kaszankę bez mięsa.

Będzie to łatwy i szybki pomysł na smaczny obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny, gdy zabraknie Ci czasu na przygotowywanie wymagających dań.

Zatem, jak zrobić wegańską kaszankę?

Zaopatrz się w kilka podstawowych składników. Konieczna będzie czarna fasola – ja użyłam z puszki, tofu, sos sojowy, kasza gryczana i olej rzepakowy.

Kaszanka będzie też dobra, jeśli przygotujesz ją z kaszy jęczmiennej.

Kasza jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście, jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazana w takich ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. W naszym przepisie użyła tofu, pamiętaj, że produkty roślinne zawierają niższe ilości wapnia w swoim składzie niż tradycyjna wersja, dlatego wybieraj napoje fortyfikowane.

Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, fasolę zmiksuj z sosem sojowym na gładką masę, a kaszę ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie.

Tofu pokrój w mniejszą kostkę i podsmaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj kaszę i fasolę, całość dopraw do maku i wymieszaj dokładnie.

Nasza domowa wegańska kaszanka jest już gotowa i dobra do spożycia, koniecznie wypróbuj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam jaka jest smaczna. Musisz przyznać, że wegańska kaszanka jest tak samo szybka i łatwa w przygotowaniu jak tradycyjna wersja.

Będzie to dobry pomysł na obiad lub kolację w wersji wege. Nawet jeśli w Twojej diecie nie wykluczasz mięsa lub produktów pochodzenia odzwierzęcego warto minimum raz w tygodniu postawić na posiłek bez mięsa.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze wegańskiej kaszanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
264.91 kcal
264.91 kcal
Białko
13.11 g
13.11 g
Fenyloalanina
0.63 mg
0.63 mg
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany w wegańskiej kaszance

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
43.08 g
43.08 g
Węglowodany przyswajalne
35.01 g
35.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.07 g
8.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.84 g
5.84 g
Tłuszcze nasycone
1.07 g
1.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.77 g
4.77 g
Tłuszcze jednonasycone
2.65 g
2.65 g
Tłuszcze wielonasycone
2.12 g
2.12 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wegańska kaszanka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.37 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.35 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
154.80 µg (mcg)
154.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańska kaszanka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
260.60 mg
260.60 mg
Potas
611.15 mg
611.15 mg
Wapń
152.29 mg
152.29 mg
Fosfor
243.97 mg
243.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
133.26 mg
133.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.02 mg
4.02 mg
Cynk
2.15 mg
2.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.50 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej kaszanki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskiej kaszance

Lista alergenów dla wegańskiej kaszanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania wegańskiej kaszanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Czarna fasola
200 g
1 puszka
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Kasza gryczana
200 g
1 woreczek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na wegańska kaszanka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób