Kaszanka z patelni

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszanka z patelni podana na patelni.
Kaszanka z patelni
Kaszanka z patelni będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. Można ją przygotować w kilka chwil.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
792 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kaszanka z kaszą (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kaszankę z patelni krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Dodaj kaszankę i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego zmięknięcia kaszanki.

Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na kaszankę z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat kaszanki z patelni

Kaszanka z patelni będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. Można ją przygotować w kilka chwil.

Przepis na kaszankę z patelni to doskonały pomysł na obiad, ale wyjdzie z niej również smaczna kolacja na gorąco. Choć zwykle pojawia się na talerzach forma grillowana, to ta smażona również pysznie smakuje. Wystarczy kilka chwil, by ją przygotować, a ma niesamowity aromat. Kaszanka, choć wygląda jak kiełbasa, nieco się od niej różni. To wyrób wędliniarski, który dla wielu jest propozycją nie do przełknięcia. To dlatego, że składa się na nią kasza, podroby, a także krew. To sprawia, że dla wielu osób wydaje się być nieco odrażająca. Jednak ten przepis pozwala przygotować ją tak, by była niezwykle aromatyczna i po prostu dobra. Sprawdzi się dla wszystkich, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tego wyrobu. Wyrób ten popularny jest także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. Dawniej kaszanki były niezwykle popularne przy okazji świniobicia, gdyż właśnie wtedy dostępna była świeża krew, która jest częścią tego wyrobu. Do kaszanki zwykle dodaje się kaszy gryczanej, dzięki czemu w większości nie zawiera ona glutenu. Do kaszanki dodaje się wiele różnych podrobów, wszystko zależy, skąd właściwie jest nasza wędlina. Czasami dodaje się do niej także słoniny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaszankę z patelni, by była pyszna i sycąca, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Najlepiej podawać ją z cebulką. Najlepiej sprawdza się właśnie smażona. Kaszanka podana z cebulą jest smaczna i niezwykle delikatna, sprawdzi się na obiad. Te prosty przepis powie ci jak przygotować ją na szybko, by była idealna. Kaszanka dzięki dodatkowi cebuli jest nieco bardziej słodka. Kaszankę przygotowuje się z patelni, dzięki czemu jest daniem niezwykle szybkim. Wystarczy 10 minut, by można się nią było zajadać. Kaszanka najlepiej smakuje z dodatkiem odrobiny majeranku, to przyprawa, która doskonale komponuje się z kaszą, mięsem i nieco słodkawą cebulą. Jelito pod wpływem obróbki całkowicie się rozwarstwia, dlatego nie trzeba go wcześniej zdejmować. Najlepiej najpierw podsmażyć samą cebulę, by była odpowiednio rumiana.

Alergeny w kaszance z patelni

Lista alergenów dla kaszanki z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kaszanka z kaszą

Wartości odżywcze kaszanki z patelni

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
355.51
792.78
Białko (g)
10.09
22.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
2.97
6.62
Węglowodany przyswajalne (g)
2.59
5.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
33.39
74.47
Tłuszcze nasycone (g)
10.93
24.37
Tłuszcze nienasycone (g)
22.46
50.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.40
38.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.07
11.30
Cholesterol (mg)
80.90
180.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina D (µg (mcg))
0.88
1.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
459.33
1024.30
Potas (mg)
58.43
130.29
Wapń (mg)
9.21
20.55
Żelazo (mg)
4.36
9.73
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki z patelni 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszanki z patelni

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaszanka z kaszą
300 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
18.00