Kapusta zasmażana do schabowych

Opublikowano: 02.11.2021 r., 12:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana do schabowych
Idealny dodatek o wielu dań. Zasmażana kapusta sprawdzi się nie tylko do kotletów schabowych ale także do szarych klusek i wielu innych. Poznaj przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
97 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kapustę zasmażaną do schabowych krok po kroku

Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka.

Zalej szklanką wody i gotuj do miękkości.

Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Na patelni rozpuść masło.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Na patelnie z zasmażką dodawaj ugotowaną kapustę, bez wody.

Smaż kapustę dodając co jakiś czas odrobinę wody z gotowania.

Kapista powinna być delikatna i miękka, wtedy będzie gotowa.

Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną do schabowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej do schabowych

Domowa kapusta zasmażana do schabowych to idealny dodatek nie tylko do kotletów i dań mięsnych ale także do innych dań obiadowych. Kapusta zasmażana nie należy do dodatków niskoenergetycznych nie ma co ukrywać ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis na kapustę zasmażaną do schabowych jest w brew pozorom prosty i robi się go dość szybko. Ze względu, że jest to dość wysoko energetyczny dodatek zamieniłam smalec, który używany jest w tradycyjnym przepisie na masło. Wystarczy, że rozpuścisz masło na mocno rozgrzanej patelni, a po chwili dodasz mąkę. Ja użyłam pszennej, jeśli masz przeciwskazania do jej spożycia zamień na wersję bezglutenową. W tym przepisie idealnie sprawdzi się kapusta kiszona, posiekaj ją i przełóż do garnka. Zalej szklanką wody i gotuj.

W tym momencie nie zapomnij o przyprawach, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Kapusta będzie pyszna. Gotuj ją tak długo dopóki nie będzie miękka. Następnie odcedź z nadmiaru wody i przełóż na patelnie. Teraz nie pozostaje nic innego jak smażenie. Pamiętaj aby kapustę mieszać, a od czasu do czasu podlewaj ją wodą, w której się gotowała. Gotowa kapusta powinna być delikatna i miękka, wtedy będzie najlepsza. Jeśli już wiesz jak zrobić kapustę zasmażaną, możesz podać ją do obiadu.

To tak naprawdę prosty przepis na uniwersalny dodatek do obiadu. Nie tylko do dań zawierających mięso jak kotlety czy pulpety z ziemniakami. Zasmażana kapusta, także pasuje do klusek np. szarych. Taki dodatek do dań obiadowych nie tylko wpłynie na wyrazistość smaku ale także idealnie się wkomponuje w cały obiad. Kapusta zasmażana to świetny dodatek szczególnie w okresie jesienno - zimowym kiedy temperatura drastycznie spada, zdecydowanie należy jeść ciepłe posiłki aby rozgrzać organizm od wewnątrz. W czasie niskich temperatur mamy ochotę na produkty tłuste i wysokoenergetyczne. Raz na jakiś czas powinniśmy sobie na nie pozwolić w zbilansowanej diecie, najważniejsza jest równowaga. Najlepiej sprawdza się zasada 80/20, czyli 80 % czasu zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, 20% to odstępstwa od niej.

Życzę smacznego!

Alergeny w kapuście zasmażanej do schabowych

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej do schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej do schabowych

na 100g gotowej potrawy

Zamiast smalcu tak jak w tradycyjnej wersji użyj masła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
39.12
97.81
Białko (g)
1.16
2.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.85
14.63
Węglowodany przyswajalne (g)
3.16
7.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.69
6.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.58
3.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
1.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.77
9.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
12.88
32.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.54
33.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.77
29.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.25
0.62
Foliany (µg (mcg))
25.32
63.29
Beta karoten (µg (mcg))
9.88
24.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
580.42
1451.05
Potas (mg)
164.58
411.45
Wapń (mg)
29.09
72.72
Fosfor (mg)
22.68
56.71
Magnez (mg)
12.95
32.36
Żelazo (mg)
1.41
3.51
Cynk (mg)
0.20
0.50
Miedź (mg)
0.02
0.04
Mangan (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej do schabowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty zasmażanej do schabowych

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
16.00