Kapusta zasmażana do schabowych
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na kapustę zasmażaną do schabowych krok po kroku
Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka.
Zalej szklanką wody i gotuj do miękkości.
Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Na patelni rozpuść masło.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Na patelnie z zasmażką dodawaj ugotowaną kapustę, bez wody.
Smaż kapustę dodając co jakiś czas odrobinę wody z gotowania.
Kapista powinna być delikatna i miękka, wtedy będzie gotowa.
- Pierogi z kapustą
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta zasmażana
- Kapusta z grochem
- Bigos z kiszonej kapusty
- Kapuśniak z kiszonej kapusty
- Krokiety z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami
- Kapuśniak z młodej kapusty
- Bigos z młodej kapusty
- Kapusta wigilijna
- Kapuśniak z kwaśnej kapusty
- Kapusta kiszona zasmażana
- Knysza
- Łazanki z kapustą
- Gołąbki z młodej kapusty
- Gołąbki z kapusty włoskiej
- Golonka w kapuście
- Dania z kapusty
Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej do schabowych
Domowa kapusta zasmażana do schabowych to idealny dodatek nie tylko do kotletów i dań mięsnych ale także do innych dań obiadowych. Kapusta zasmażana nie należy do dodatków niskoenergetycznych nie ma co ukrywać ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis na kapustę zasmażaną do schabowych jest w brew pozorom prosty i robi się go dość szybko. Ze względu, że jest to dość wysoko energetyczny dodatek zamieniłam smalec, który używany jest w tradycyjnym przepisie na masło. Wystarczy, że rozpuścisz masło na mocno rozgrzanej patelni, a po chwili dodasz mąkę. Ja użyłam pszennej, jeśli masz przeciwskazania do jej spożycia zamień na wersję bezglutenową. W tym przepisie idealnie sprawdzi się kapusta kiszona, posiekaj ją i przełóż do garnka. Zalej szklanką wody i gotuj.
W tym momencie nie zapomnij o przyprawach, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Kapusta będzie pyszna. Gotuj ją tak długo dopóki nie będzie miękka. Następnie odcedź z nadmiaru wody i przełóż na patelnie. Teraz nie pozostaje nic innego jak smażenie. Pamiętaj aby kapustę mieszać, a od czasu do czasu podlewaj ją wodą, w której się gotowała. Gotowa kapusta powinna być delikatna i miękka, wtedy będzie najlepsza. Jeśli już wiesz jak zrobić kapustę zasmażaną, możesz podać ją do obiadu.
To tak naprawdę prosty przepis na uniwersalny dodatek do obiadu. Nie tylko do dań zawierających mięso jak kotlety czy pulpety z ziemniakami. Zasmażana kapusta, także pasuje do klusek np. szarych. Taki dodatek do dań obiadowych nie tylko wpłynie na wyrazistość smaku ale także idealnie się wkomponuje w cały obiad. Kapusta zasmażana to świetny dodatek szczególnie w okresie jesienno - zimowym kiedy temperatura drastycznie spada, zdecydowanie należy jeść ciepłe posiłki aby rozgrzać organizm od wewnątrz. W czasie niskich temperatur mamy ochotę na produkty tłuste i wysokoenergetyczne. Raz na jakiś czas powinniśmy sobie na nie pozwolić w zbilansowanej diecie, najważniejsza jest równowaga. Najlepiej sprawdza się zasada 80/20, czyli 80 % czasu zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, 20% to odstępstwa od niej.
Życzę smacznego!
Alergeny w kapuście zasmażanej do schabowych
Lista alergenów dla kapusty zasmażanej do schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kapusty zasmażanej do schabowych
Zamiast smalcu tak jak w tradycyjnej wersji użyj masła.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.