Knysza

Opublikowano: 28.04.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Knysza podana na pergaminie.
Knysza
Knysza to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się nic innego jak domowy kebab w bułce pszennej na bazie drożdży. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
577 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Bułka pszenna (400 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Kapusta czerwona (300 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Ogórek 1 duża sztuka (200 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
  • Majonez (200 g)
  • Ketchup (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na knysza krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka.

Pokrój kapustę czerwoną w drobne wiórki.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Kapustę i marchew umieść w misce, dodaj sól i ugnieć w dłoniach.

Dodaj musztardę, cukier i olej rzepakowy, startą cebulę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kurczaka.

Pokrój ogórka i pomidora w plastry.

Bułki podgrzej na patelni grillowej.

Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem.

Dodaj do niej kurczaka, surówkę z kapusty oraz pomidora i ogórka.

Podawaj z dodatkiem frytek.

Jak oceniasz przepis na knysza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat knyszy

Knysza to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nazwa knysza kryje w sobie domowej roboty kebab w bułce. Danie z kurczakiem jest dużo bardziej wartościowe niż tradycyjny kebab. W kebabach kupowanych w budach z fast foodem największą niewiadomą jest pochodzenie i jakość spożywanego przez nas mięsa. Przepis na knyszę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, cebula, pomidor, ogórek, kapusta czerwona, marchew, musztarda, cukier, olej rzepakowy, majonez, ketchup, cukier, sól, pieprz, bułka pszenna.

Jak zrobić knyszę? Pierś z kurczaka pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka. Pokrój kapustę czerwoną w drobne wiórki. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Kapustę i marchew umieść w misce, dodaj sól i ugnieć w dłoniach. Dodaj musztardę, cukier i olej rzepakowy, startą cebulę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kurczaka. Pokrój ogórka i pomidora w plastry. Bułki podgrzej na patelni grillowej. Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem. Dodaj do niej kurczaka, surówkę z kapusty oraz pomidora i ogórka. Podawaj z dodatkiem frytek.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując pyszna knysza to prosty przepis na obiad dla rodziny. Można ją przygotować z gotowym gyrosem lub kotletem z mielonego mięsa. Danie z cebulę i kurczakiem jest bardzo smaczne i proste. Knysza jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.

Alergeny w knyszy

Lista alergenów dla knyszy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
    • przyprawa do kurczaka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze knyszy

na 100g gotowej potrawy

Knysza to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jeśli chcesz wzbogacić danie w błonnik, dodaj do niej bułkę graham zamiast pszennej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
172.44
577.69
Białko (g)
7.00
23.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
11.86
39.73
Węglowodany przyswajalne (g)
10.42
34.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
4.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
10.96
36.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
6.87
Tłuszcze nienasycone (g)
8.91
29.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.31
14.45
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.60
15.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.33
64.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
76.81
257.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.86
29.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina E (mg)
0.54
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.11
10.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
10.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.63
62.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
750.63
2514.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
251.52
842.59
Potas (mg)
209.07
700.40
Wapń (mg)
42.30
141.69
Fosfor (mg)
81.85
274.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.56
65.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
2.93
Cynk (mg)
0.41
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knyszy 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knyszy

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Bułka pszenna
400 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
3.00
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kapusta czerwona
300 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Ketchup
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
70.50