Kapusta z koperkiem

Opublikowano: 02.09.2021 r., 23:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
główka młodej, białej kapusty
Kapusta z koperkiem
Kapusta z koperkiem to przepis na smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ma bardzo delikatny smak, który mimo to nie jest mdły, ze względu na dodatek świeżych, dobrze dobranych przypraw.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
169 kcal
Kcal w porcji
510 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała - 1 główka (2000 g)
  • Koperek - 10 garści (300 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na kapustę z koperkiem krok po kroku

Kapustę podziel na mniejsze części i poszatkuj. Włóż do garnka, zalej wodą (ok. 3/4-1 szklanka) i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.

Dodaj przyprawy, drobno posiekany koperek i masło. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia masła.

Jak oceniasz przepis na kapustę z koperkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat kapusty z koperkiem

Kapusta z koperkiem to przepis na smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu, ale nie tylko. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Ma bardzo delikatny smak, który mimo to nie jest mdły, ze względu na dodatek świeżych, dobrze dobranych przypraw. Pyszna, duszona, gotowana, czy zasmażana biała kapusta z warzywami i koperkiem to smak, którzy kojarzy się przede wszystkim z latem i wakacjami, czyli sezonem kiedy świeża, młoda biała kapusta jest najpyszniejsza. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić młodą kapustę z koperkiem trafiłeś w odpowiednie miejsce - nasz przepis na młodą kapustę z koperkiem będzie dla Ciebie najlepszą wskazówką i inspiracją. To danie, które jest nie tylko przepyszne, ale również bardzo zdrowe. Kapusta to świetne źródło witaminy C oraz wielu substancji o prozdrowotnym działaniu na organizm. Jednocześnie to danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki wzajemnie się dopełniają tworząc niezwykle spójną, smaczną całość.

Świeży koperek i biała kapusta wspaniale się komponują, dodatek świeżej marchewki i przecieru pomidorowego to świetne dopełnienie całości. Przepis na to danie jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby bardzo początkujące, nie mające większego doświadczenia w kuchni. Nie potrzebujesz ani zaawansowanego sprzętu, ani wyszukanych składników. To idealny dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich, ale świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska. Do kapusty z koperkiem nie dodaje się żadnej mąki, czy dużej ilości tłuszczu, dlatego jest to jeden z najmniej kalorycznych, a jednocześnie najzdrowszych sposobów na przyrządzenie kapusty. Całość przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż godzinę, a efekt zadowoli każdego miłośnika warzyw. Koniecznie poznaj nasz przepis na młodą, białą kapustę z koperkiem, idealną na letnie, ciepłe dni, ale nie tylko. Z pewnością pozostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w kapuście z koperkiem

Lista alergenów dla kapusty z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty z koperkiem

na 100g gotowej potrawy

Duże ilości kapusty i innych warzyw kapustnych (zwłaszcza na surowo) nie są wskazane dla osób z chorobami tarczycy i problemami żołądkowo jelitowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(510g)
Energia (kcal)
33.29
169.79
Białko (g)
1.56
7.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(510g)
Węglowodany (g)
5.91
30.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
17.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
12.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(510g)
Tłuszcz (g)
0.93
4.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
2.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.38
1.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.32
1.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.29
Cholesterol (mg)
1.85
9.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(510g)
Witamina A (µg (mcg))
60.12
306.62
Witamina B6 (mg)
0.13
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
42.54
216.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
5.78
29.50
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Ryboflawina (mg)
0.07
0.38
Niacyna (mg)
0.40
2.05
Foliany (µg (mcg))
56.49
288.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(510g)
Sód (mg)
23.50
119.85
Potas (mg)
242.19
1235.17
Wapń (mg)
61.59
314.09
Fosfor (mg)
31.16
158.89
Magnez (mg)
17.47
89.12
Żelazo (mg)
1.26
6.41
Cynk (mg)
0.27
1.40
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z koperkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z koperkiem

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
2000 g
1 główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 2000 g
Koperek
300 g
10 garści
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 300 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
20.00