Jaja faszerowane z szynką i serem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane jaja z szynką i serem
Jaja faszerowane z szynką i serem
Jaja faszerowane z szynką i serem to doskonała opcja na naprawdę ciekawą przekąskę. Jajka tak podane nigdy się nie nudzą. Smakują naprawdę wybornie i są sycące.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
205 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Szynka wieprzowa (300 g)
  • Szczypiorek (45 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Musztarda (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka

Przepis na jaja faszerowane z szynką i serem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Żółtka oddziel łyżeczką.

Szynkę i ser zetrzyj drobno na tarce, a następnie zblenduj na gładką masę wraz z żółtkami.

Masę połącz z majonezem i musztardą, dopraw do smaku.

Białka nadziej farszem.

Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane z szynką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat jaj faszerowanych z szynką i serem

Jaja faszerowane z szynką i serem to doskonała opcja na naprawdę ciekawą przekąskę. Jajka tak podane nigdy się nie nudzą. Smakują naprawdę wybornie i są sycące. Gdy pojawiają się na talerzu choć raz, ciężko jest z nich zrezygnować. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę ciekawego urozmaicenia swojego zwyczajowego menu. Jajka sprawdzą się nie tylko na święta, ale również na różnego rodzaju imprezy.

Przepis na jaja faszerowane z szynką i serem jest niezwykle smaczny, a przy okazji bardzo łatwy. To doskonała opcja także dla początkujących kucharzy. Do jego stworzenia wcale nie potrzeba skomplikowanych sprzętów, czy dużego doświadczenia kulinarnego. Przyda się za to dobrej jakości blender, który pozwoli połączyć wszystkie składniki razem. Ser musi być za to starty bardzo drobno, więc raczej nie sprawdzi się ten dostępny w sklepie w zwiórkowanej formie. Idealnie sprawdza się w przypadku tego dania parmezan, ze względu na jego charakterystyczne, bardzo wyraziste nuty smakowe. Do przygotowania tego dania najlepiej jest wybrać wędlinę drobiową, która jest nieco zdrowsza od tej wieprzowej. Zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a przy okazji więcej białka. Dzięki temu jest zdrowsza dla układu krwionośnego. Ze względu na dodatek wędliny i sera nie trzeba do farszu dodawać dodatkowej porcji soli. To sprawia, że jej ilość w tej potrawie nie jest zbyt duża.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja faszerowane z szynką i serem, które będą pyszne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Robi się je z serem żółtym, który nadaje farszowi wspaniałego, nieco maślanego, ale również ostrego charakteru. Ser i szynka to duet, który łączy się naprawdę doskonale. Dlatego tak dobrze sprawdzają się razem w farszu. Doskonale dopełniają swoje kompozycje smakowe. Oprócz nich należy zadbać też o odpowiednie przyprawy, bez których to danie nie będzie tak smaczne. Głównym jest pieprz, nie trzeba go żałować. Dobrze jest też dodać świeże zioła.

Alergeny w jajach faszerowanych z szynką i serem

Lista alergenów dla jaj faszerowanych z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze jaj faszerowanych z szynką i serem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
203.16
205.19
Białko (g)
16.17
16.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
1.02
1.03
Węglowodany przyswajalne (g)
0.81
0.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
14.52
14.66
Tłuszcze nasycone (g)
5.86
5.91
Tłuszcze nienasycone (g)
8.66
8.75
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.80
4.84
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.86
3.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
182.93
184.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina A (µg (mcg))
95.20
96.15
Witamina B6 (mg)
0.20
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
0.79
Witamina C (mg)
3.12
3.15
Witamina D (µg (mcg))
1.14
1.15
Witamina E (mg)
0.74
0.75
Retinol (µg (mcg))
83.27
84.11
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Ryboflawina (mg)
0.34
0.34
Niacyna (mg)
2.13
2.15
Foliany (µg (mcg))
28.08
28.36
Beta karoten (µg (mcg))
141.92
143.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
556.96
562.53
Potas (mg)
226.20
228.46
Wapń (mg)
114.72
115.87
Fosfor (mg)
243.71
246.15
Magnez (mg)
18.83
19.02
Żelazo (mg)
1.33
1.35
Cynk (mg)
1.93
1.95
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych z szynką i serem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaj faszerowanych z szynką i serem

Koszt składników
38.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Szynka wieprzowa
300 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 300 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
38.20