Jaja faszerowane z szynką i serem
- Jajko (6 szt.)
- Szynka wieprzowa (300 g)
- Szczypiorek (45 g)
- Ser gouda (100 g)
- Majonez (50 g)
- Musztarda (15 g)
Przepis na jaja faszerowane z szynką i serem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo.
Żółtka oddziel łyżeczką.
Szynkę i ser zetrzyj drobno na tarce, a następnie zblenduj na gładką masę wraz z żółtkami.
Masę połącz z majonezem i musztardą, dopraw do smaku.
Białka nadziej farszem.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj faszerowanych z szynką i serem
Jaja faszerowane z szynką i serem to doskonała opcja na naprawdę ciekawą przekąskę. Jajka tak podane nigdy się nie nudzą. Smakują naprawdę wybornie i są sycące. Gdy pojawiają się na talerzu choć raz, ciężko jest z nich zrezygnować. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę ciekawego urozmaicenia swojego zwyczajowego menu. Jajka sprawdzą się nie tylko na święta, ale również na różnego rodzaju imprezy.
Przepis na jaja faszerowane z szynką i serem jest niezwykle smaczny, a przy okazji bardzo łatwy. To doskonała opcja także dla początkujących kucharzy. Do jego stworzenia wcale nie potrzeba skomplikowanych sprzętów, czy dużego doświadczenia kulinarnego. Przyda się za to dobrej jakości blender, który pozwoli połączyć wszystkie składniki razem. Ser musi być za to starty bardzo drobno, więc raczej nie sprawdzi się ten dostępny w sklepie w zwiórkowanej formie. Idealnie sprawdza się w przypadku tego dania parmezan, ze względu na jego charakterystyczne, bardzo wyraziste nuty smakowe. Do przygotowania tego dania najlepiej jest wybrać wędlinę drobiową, która jest nieco zdrowsza od tej wieprzowej. Zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a przy okazji więcej białka. Dzięki temu jest zdrowsza dla układu krwionośnego. Ze względu na dodatek wędliny i sera nie trzeba do farszu dodawać dodatkowej porcji soli. To sprawia, że jej ilość w tej potrawie nie jest zbyt duża.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja faszerowane z szynką i serem, które będą pyszne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Robi się je z serem żółtym, który nadaje farszowi wspaniałego, nieco maślanego, ale również ostrego charakteru. Ser i szynka to duet, który łączy się naprawdę doskonale. Dlatego tak dobrze sprawdzają się razem w farszu. Doskonale dopełniają swoje kompozycje smakowe. Oprócz nich należy zadbać też o odpowiednie przyprawy, bez których to danie nie będzie tak smaczne. Głównym jest pieprz, nie trzeba go żałować. Dobrze jest też dodać świeże zioła.
Alergeny w jajach faszerowanych z szynką i serem
Lista alergenów dla jaj faszerowanych z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze jaj faszerowanych z szynką i serem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(101g)
Węglowodany
(101g)
Tłuszcze
(101g)
Witaminy
(101g)
Składniki mineralne
(101g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.