Hummus z oliwkami

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Hummus z oliwkami w miseczce
Hummus z oliwkami
Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba. Pochodząca z kuchni arabskiej aromatyczna pasta świetnie sprawdza się jako dodatek do dań.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
292 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca nasiona suche (250 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (120 g)
  • Cytryna (50 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, malakser

Przepis na hummus z oliwkami krok po kroku

Ciecierzycę umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli, gotuj do miękkości.

Wystudź ciecierzycę.

Umieść w malakserze, dodaj sok z cytryny, tahini, ząbki czosnku, sól, kumin i oliwę z oliwek.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Posiekaj oliwki i natkę pietruszki, dodaj do pasty i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na hummus z oliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat hummusu z oliwkami

Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba i nie tylko. Pasta z ciecierzycy i oliwek do tradycyjne danie wywodzące się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus z oliwkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pysznej pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca, czosnek, kumin, oliwki zielone, natka pietruszki, oliwa z oliwek, cytryna, tahini.

Jak zrobić hummus z oliwkami? Ciecierzycę umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli, gotuj do miękkości. Wystudź ciecierzycę i umieść w malakserze, dodaj sok z cytryny, tahini, ząbki czosnku, sól, kumin i oliwę z oliwek, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj oliwki i natkę pietruszki, dodaj do pasty i wymieszaj.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Pasta sezamowa zwana tahini jest bogata w białko. Jest źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Bierze także udział w prawidłowym skurczu mięśni. Ma ważny wpływ na zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny.

Podsumowując pasta do chleba, jaką jest hummus, może być przechowywana w lodówce przez 7-10 dni. Hummus można wykorzystać do przygotowania zapiekanego mięsa mielonego lub jako bazę sosu do sałatek ze świeżych warzyw. Domowy hummus jest równie smaczny, co gotowe wyroby. Hummus możesz wzbogacić suszonymi pomidorami.

Alergeny w hummusie z oliwkami

Lista alergenów dla hummusu z oliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze hummusu z oliwkami

na 100g gotowej potrawy

Hummus z oliwkami to bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Pasta ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi gwałtownie poziomy cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
292.02
292.02
Białko (g)
6.73
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
16.63
16.63
Węglowodany przyswajalne (g)
11.37
11.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.26
5.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.63
23.63
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
4.44
Tłuszcze nienasycone (g)
19.19
19.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.58
12.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.61
6.61
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
18.75
18.75
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.48
9.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.07
2.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.26
0.26
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Niacyna (mg)
1.18
1.18
Foliany (µg (mcg))
87.10
87.10
Beta karoten (µg (mcg))
224.85
224.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
265.29
265.29
Potas (mg)
216.76
216.76
Wapń (mg)
116.56
116.56
Fosfor (mg)
194.10
194.10
Magnez (mg)
38.36
38.36
Żelazo (mg)
4.20
4.20
Cynk (mg)
1.47
1.47
Miedź (mg)
0.47
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z oliwkami 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu z oliwkami

Koszt składników
44.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca nasiona suche
250 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 250 g
Tahini (pasta sezamowa)
100 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 100 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Oliwki zielone marynowane konserwowe
120 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 120 g
Cytryna
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
44.30