Herbatka zimowa
- Liście herbaty (50 g)
- Pomarańcza - 1 mała sztuka (150 g)
- Cytryna - 1 mała sztuka (50 g)
- Maliny (120 g)
Przepis na herbatka zimowa krok po kroku
Herbatę umieść w dzbanku do parzenia herbaty i zalej litrem wrzącej wody.
Pokrój w plastry pomarańcze i cytrynę, dodaj do dzbanka.
Umieść w dzbanku także goździki i laskę cynamonu oraz maliny.
Parz herbatkę przez 10 minut.
Gdy herbata nieco ostygnie, dodaj do niej miód i wymieszaj.
Podawaj w filiżankach.
Więcej informacji na temat herbatki zimowej
Herbatka zimowa to doskonały pomysł na pyszną herbatę rozgrzewającą. Smaczna herbatka z dodatkiem aromatycznych przypraw świetnie sprawdzi się w towarzystwie dobrej książki w zimowy wieczór. Herbatkę można zrobić także z dodatkiem alkoholu, nie powinny jej wtedy spożywać osoby niepełnoletnie. Przepis na herbatkę zimową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zaparzyć. Do zrobienia herbaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbata czarna, miód, pomarańcza, cytryna, goździki, cynamon, maliny.
Jak zrobić zimową herbatkę? Proponujemy przygotować herbatkę w dzbanku. Herbatę umieść w dzbanku do parzenia herbaty i zalej wrzątkiem. Pokrój w plastry pomarańcze i cytrynę, dodaj do dzbanka. Umieść w dzbanku także goździki i laskę cynamonu oraz maliny. Parz herbatkę przez 10 minut. Gdy herbata nieco ostygnie, dodaj do niej miód i wymieszaj. Podawaj w filiżankach.
Herbata czarna jest źródłem teiny, która wpływa pobudzająco na nasz organizm. Teina wywiera podobny wpływ do kofeiny, lecz jej działanie jest silniejsze. Teiny w dużych ilościach nie powinny spożywać dzieci do 5 roku życia. Teina nie powinna być spożywana w godzinach późno wieczornych, gdyż będzie utrudniała zaśnięcie i prawidłową regenerację w nocy. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując sprawdzony przepis na herbatę wykorzystaj podczas zimowych wieczorów. Pyszna rozgrzewająca herbata świetnie sprawdzi się podczas zimowych prac na dworze lub podczas kuligu. Smaczna herbata z miodem i cytryną to dobry pomysł na bombę witaminową, pamiętaj jednak, aby dodać miód do przestudzonej herbaty, aby wysoka temperatura nie zniwelowała jego leczniczych właściwości. Herbata jest dobra od razu po zaparzeniu.
Alergeny w herbatce zimowej
Lista alergenów dla herbatki zimowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na herbatka zimowa
Wartości odżywcze herbatki zimowej
Herbatka zimowa to bardzo dobry rozgrzewający napój. Herbata jest niskokaloryczna i może być dobrym pomysłem na dodatek do obiadu. Pyszna herbata ma wiele cennych składników mineralnych. Nie powinna być spożywana przez diabetyków.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.