Grzyby duszone w śmietanie
- Świeże leśne grzyby (450 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Śmietana 18% - 2 opakowania (400 g)
Przepis na grzybów duszonych w śmietanie krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a grzyby dokładnie oczyść i osusz.
Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
Zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle.
Po chwili dodaj grzyby i smaż 7 minut.
Na końcu wlej śmietankę, całość gotuj na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu.
Danie przypraw solą i pieprzem.
-
Sos grzybowy
-
Kapusta z grzybami
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Sos ze świeżych grzybów
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Zalewajka z grzybami
-
Bigos z grzybami
-
Marynowane pieczarki
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Marynowane prawdziwki
-
Pieczarki w occie
-
Maślaki w occie
-
Grzyby po kaszubsku
-
Przetwory z grzybów
Więcej informacji na temat grzybów duszonych w śmietanie
Grzyby duszone w śmietanie to idealny pomysł na urozmaicenie naszego menu. Do ich przygotowania mogą być wykorzystane grzyby leśne lub dowolne świeże grzyby. Idealnie sprawdzą się tutaj borowiki kurki, a nawet popularne pieczarki.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko takich składników jak: dowolny rodzaj grzybów, cebula, czosnek, masło, śmietana 18% tłuszczu.
Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.
Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.
Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Zatem, jak zrobić grzyby duszone w śmietanie?
Masło rozgrzej na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a grzyby dokładnie oczyść i osusz. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle. Po chwili dodaj grzyby i smaż 7 minut. Na końcu wlej śmietankę, całość gotuj na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu. Danie przypraw solą i pieprzem.
Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój przepis na grzyby duszone w śmietanie, nie zastanawiaj się dłużej, tylko przygotuj grzyby duszone w śmietanie. Będzie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Alergeny w grzybach duszonych w śmietanie
Lista alergenów dla grzybów duszonych w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze grzybów duszonych w śmietanie
Do przygotowania tego dania możesz skorzystać z dowolnych grzybów ,idealnie sprawdzą się tutaj świeże grzyby leśne, pieczarki oraz kurki.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.