Grzanki z patelni
- Chleb - 6 kromek (210 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
Przepis na grzanki z patelni krok po kroku
Kawałek chleba podziel na 6 kromek, a następnie pokrój je na małe kwadraciki.
Ma patelni rozgrzej masło.
Dorzuć pokrojone kromki i dobrze je obtocz w tłuszczu.
Pokrojony chleb przesmażaj do przyrumienienia.
Więcej informacji na temat grzanek z patelni
Grzanki z patelni idealnie nadają się jako dodatek do zupy krem (np. z białych warzyw lub pomidorowej), ale będą też pasować do sałatki. Aby je przygotować, potrzebne będą jedynie dwa składniki: masło i chleb (najlepiej czerstwy). Gdyby zależało ci na grzankach z masłem czosnkowym i serem, to jednak wtedy już nie obejdzie się bez piekarnika.
Jak zrobić grzanki z chleba na patelni? Tak naprawdę jest to bardzo proste. Wybrane pieczywo należy pokroić na mniejsze kawałki. Dopiero gdy masło się roztopi, kosteczki chleba można dodać na patelnię. Chleb należy dobrze obtoczyć w maśle i smażyć tak długo, aż wszystkie kosteczki będą przyrumienione z każdej strony.
Grzanki można przygotować z każdego pieczywa. Odpowiedni będzie zarówno chleb pszenny, jak i żytni. Grzaneczki możesz zrobić z chleba razowego, ale możesz też zdecydować się na chleb tostowy. Pyszne domowe grzanki wyjdą również z bułki lub z bagietki francuskiej.
Możesz też pokusić się na przygotowanie grzanek z piekarnika. Bardzo często wtedy robi się je z czosnkiem. Dodatkowo można dodać do nich starty żółty ser, który roztopi się podczas pieczenia. Do takiego zapiekania najlepiej nadaje się bagietka. Należy ją pokroić w plastry wybranej wielkości, wysmarować domowym masłem czosnkowym i wstawić do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Takie grzanki bardzo dobrze smakują same, ale można je podać także jako dodatek do zupy, sałatki czy pieczonego kurczaka. Tak przygotowane pieczywo czosnkowe sprawdzi się w czasie imprezy. Możesz być pewien, że wtedy grzaneczki bardzo szybko znikną z talerzy.
Choć grzanki najszybciej robi się w tosterze, to jednak na patelni można obtoczyć je w gorącym masełku, przez co będą inaczej smakować. Ten przepis na grzanki z patelni możesz zmodyfikować, ponieważ pokrojone kromki chleba można przygotować z różnymi dodatkami. Takie kosteczki możesz wymieszać w oliwie z oliwek z czosnkiem granulowanym lub obtoczyć je w oleju i dopiero pod koniec smażenia dodać ulubione zioła (np. oregano, bazylię).
Alergeny w grzankach z patelni
Lista alergenów dla grzanek z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze grzanek z patelni
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.