Grzanki z patelni

Opublikowano: 12.05.2021 r., 20:43 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzanki z patelni z drewnianą łyżką
Grzanki z patelni
Grzanki z patelni przygotowuje się błyskawicznie. Można je dodać zarówno do kremowej zupy, jak i do sałatki. Sprawdź, jak zrobić grzanki z chleba na patelni!
Przygotowanie 10 min
279 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Chleb - 6 kromek (210 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, drewniana łyżka

Przepis na grzanki z patelni krok po kroku

Kawałek chleba podziel na 6 kromek, a następnie pokrój je na małe kwadraciki.

Ma patelni rozgrzej masło.

Dorzuć pokrojone kromki i dobrze je obtocz w tłuszczu.

Pokrojony chleb przesmażaj do przyrumienienia.

Jak oceniasz przepis na grzanki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat grzanek z patelni

Grzanki z patelni idealnie nadają się jako dodatek do zupy krem (np. z białych warzyw lub pomidorowej), ale będą też pasować do sałatki. Aby je przygotować, potrzebne będą jedynie dwa składniki: masło i chleb (najlepiej czerstwy). Gdyby zależało ci na grzankach z masłem czosnkowym i serem, to jednak wtedy już nie obejdzie się bez piekarnika.

Jak zrobić grzanki z chleba na patelni? Tak naprawdę jest to bardzo proste. Wybrane pieczywo należy pokroić na mniejsze kawałki. Dopiero gdy masło się roztopi, kosteczki chleba można dodać na patelnię. Chleb należy dobrze obtoczyć w maśle i smażyć tak długo, aż wszystkie kosteczki będą przyrumienione z każdej strony.

Grzanki można przygotować z każdego pieczywa. Odpowiedni będzie zarówno chleb pszenny, jak i żytni. Grzaneczki możesz zrobić z chleba razowego, ale możesz też zdecydować się na chleb tostowy. Pyszne domowe grzanki wyjdą również z bułki lub z bagietki francuskiej.

Możesz też pokusić się na przygotowanie grzanek z piekarnika. Bardzo często wtedy robi się je z czosnkiem. Dodatkowo można dodać do nich starty żółty ser, który roztopi się podczas pieczenia. Do takiego zapiekania najlepiej nadaje się bagietka. Należy ją pokroić w plastry wybranej wielkości, wysmarować domowym masłem czosnkowym i wstawić do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Takie grzanki bardzo dobrze smakują same, ale można je podać także jako dodatek do zupy, sałatki czy pieczonego kurczaka. Tak przygotowane pieczywo czosnkowe sprawdzi się w czasie imprezy. Możesz być pewien, że wtedy grzaneczki bardzo szybko znikną z talerzy.

Choć grzanki najszybciej robi się w tosterze, to jednak na patelni można obtoczyć je w gorącym masełku, przez co będą inaczej smakować. Ten przepis na grzanki z patelni możesz zmodyfikować, ponieważ pokrojone kromki chleba można przygotować z różnymi dodatkami. Takie kosteczki możesz wymieszać w oliwie z oliwek z czosnkiem granulowanym lub obtoczyć je w oleju i dopiero pod koniec smażenia dodać ulubione zioła (np. oregano, bazylię).

Alergeny w grzankach z patelni

Lista alergenów dla grzanek z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze grzanek z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
348.75
279.00
Białko (g)
8.25
6.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
43.05
34.44
Węglowodany przyswajalne (g)
41.04
32.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
15.64
12.51
Tłuszcze nasycone (g)
9.25
7.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
5.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
3.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
1.71
Cholesterol (mg)
37.50
30.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
105.00
84.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.15
Retinol (µg (mcg))
103.00
82.40
Tiamina (mg)
0.45
0.36
Ryboflawina (mg)
0.21
0.17
Niacyna (mg)
4.17
3.33
Foliany (µg (mcg))
97.12
77.70
Beta karoten (µg (mcg))
24.12
19.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
417.62
334.10
Potas (mg)
103.00
82.40
Wapń (mg)
185.12
148.10
Fosfor (mg)
99.25
79.40
Magnez (mg)
23.62
18.90
Żelazo (mg)
2.94
2.35
Cynk (mg)
0.77
0.62
Miedź (mg)
0.10
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanek z patelni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzanek z patelni

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb
210 g
6 kromek
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 210 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
14.00