Grochówka na boczku

Opublikowano: 16.02.2022 r., 8:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grochówka na boczku w misce
Grochówka na boczku
Grochówka na boczku to idealna opcja na pyszne danie dla wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jej głównym składnikiem jest pożywny i zdrowy groch.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
246 kcal
Kcal w porcji
503 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Marchewka (180 g)
  • Seler korzeniowy (120 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Groch (nasiona) (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na grochówkę na boczku krok po kroku

Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.

Cebulę, czosnek, marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Do zupy włóż boczek i gotuj całość przez kolejne 10 minut.

Po tym czasie do warzyw dodaj groch i u.gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia groch

Zupę przypraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

Jak oceniasz przepis na grochówkę na boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat grochówki na boczku

Grochówka na boczku to idealna opcja na pyszne danie dla wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jej głównym składnikiem jest pożywny i zdrowy groch. To właśnie dzięki niemu zupa jest tak sycąca i dostarcza naprawdę sporo białka. To również świetne źródło błonnika. Ze względu na boczek ma wspaniały, lekko wędzony smak.

Przepis na grochówkę na boczku jest prosty, więc spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Dzięki niemu można stworzyć naprawdę pożywne danie w kilka minut. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. To dlatego, e gotowanie grochu zajmuje dość sporo czasu. By jego trawienie było łatwiejsze i przebiegało bez zbędnych rewolucji, warto dodać do niego również odrobinę kminku. Warzywa strączkowe, do których należy groch, nie pojawiają się w diecie wystarczająco często. A są naprawdę cennym źródłem wielu składników prozdrowotnych. Warto to zmienić i wpleść nieco większą ich część do swojego jadłospisu. Najlepiej postawić właśnie na tę prostą i pyszną zupę, która jest również niezwykle tania. Jej głównym składnikiem jest groch, który bez problemu można znaleźć w większości sklepów. Groch jest bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie układu trawiennego i pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy. To również świetne źródło błonnika. Dzięki tym dwóm składnikom jest niezwykle sycący, już niewielka jego ilość w daniu pozwala zaspokoić głód na długo. To naprawdę dobre źródło potasu, ale również wapnia i magnezu. Dostarcza też dość sporo kwasu foliowego.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować grochówkę na boczku, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawa, to ten przepis jest dobrą inspiracją. Choć główny składnik to groch nie należy zapominać również o boczku. W tym przepisie używa się boczku wędzonego. Który można pokroić po ugotowaniu bulionu i zjadać z zupą. Można go również podsmażyć na suchej patelni, by stworzyć pyszne, chrupiące skwarki. Ta pyszna zupa, to dobra opcja na obiad. Ta smaczna grochówka jest niezwykle aromatyczna, a przy tym po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na zupę, która jest tak aromatyczna i szybka, że skradnie serce każdego, kto jej spróbuje.

Alergeny w grochówce na boczku

Lista alergenów dla grochówki na boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze grochówki na boczku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa zupa, jednak ze względu na boczek nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(503g)
Energia (kcal)
48.91
246.00
Białko (g)
2.72
13.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(503g)
Węglowodany (g)
4.63
23.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
17.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
5.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(503g)
Tłuszcz (g)
2.27
11.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.76
3.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.51
7.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
4.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
3.05
Cholesterol (mg)
4.61
23.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(503g)
Witamina A (µg (mcg))
50.35
253.25
Witamina B6 (mg)
0.17
0.84
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.25
Witamina C (mg)
1.37
6.89
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.07
Witamina E (mg)
0.22
1.09
Retinol (µg (mcg))
0.36
1.84
Tiamina (mg)
0.07
0.33
Ryboflawina (mg)
0.06
0.31
Niacyna (mg)
0.65
3.26
Foliany (µg (mcg))
27.14
136.51
Beta karoten (µg (mcg))
496.44
2497.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(503g)
Sód (mg)
339.59
1708.16
Potas (mg)
105.44
530.39
Wapń (mg)
12.18
61.25
Fosfor (mg)
44.11
221.88
Magnez (mg)
10.49
52.78
Żelazo (mg)
0.46
2.30
Cynk (mg)
0.35
1.77
Miedź (mg)
0.06
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny grochówki na boczku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grochówki na boczku

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Seler korzeniowy
120 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Groch (nasiona)
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Koszt składników
69.00