Przepis na gofry z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, forma do gofrów

Do miski wsyp mąkę, pół szklanki ziemnej wody, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia.

Do składników wbij jajko.

Składniki dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Następnie do masy ciągle miksując, dodaj niepełną szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Po kilku minutach ciasto przelej do silikonowej formy na gofry.

Gofry piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut.

Upieczone gofry wyciągnij delikatnie z formy i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gofry z piekarnika podane na ciemnym talerzu.
Gofry z piakranika
Koszt przygotowania dania
3.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Gofry z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach z piekarnika

Gofry z piekarnika to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry pieczone możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z bitą śmietaną oraz owocami świeżymi lub z dżemem. Gofry możesz posypać także cukrem pudrem. Przepis na gofry z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, mleko spożywcze, olej rzepakowy, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić gofry z piekarnika? Do miski wsyp mąkę, pół szklanki ziemnej wody, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia. Do składników wbij jajko. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie do masy ciągle miksując, dodaj niepełną szklankę gorącej wody. Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Po kilku minutach ciasto przelej do silikonowej formy na gofry. Gofry piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut. Upieczone gofry wyciągnij delikatnie z formy i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu.

Podsumowując: pyszne gofry z piekarnika są łatwe i szybkie do przygotowania. Smaczne gofry świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie wspaniałych, chrupiących gofrów. Najlepsze gofry są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Do przygotowania gofrów potrzebne są specjalne formy silikonowe.

Wartości odżywcze gofrów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
388.81 kcal
388.81 kcal
Białko
8.56 g
8.56 g

Węglowodany w gofrach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
39.19 g
39.19 g
Węglowodany przyswajalne
39.17 g
39.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
22.11 g
22.11 g
Tłuszcze nasycone
3.01 g
3.01 g
Tłuszcze nienasycone
19.10 g
19.10 g

Witaminy w przepisie na gofry z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.15 mg
3.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
74.05 µg (mcg)
74.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
22.11 mg
22.11 mg
Potas
182.51 mg
182.51 mg
Wapń
72.75 mg
72.75 mg
Fosfor
150.89 mg
150.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.75 mg
20.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.86 mg
2.86 mg
Cynk
0.70 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z piekarnika 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach z piekarnika

Lista alergenów dla gofrów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gofrów z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
21.60
Jak oceniasz przepis na gofry z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób