Gofry z piekarnika
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na gofry z piekarnika krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, ćwierć szklanki ziemnej wody, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia.
Do składników wbij jajko.
Składniki dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Następnie do masy ciągle miksując, dodaj niepełną szklankę gorącej wody.
Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Po kilku minutach ciasto przelej do silikonowej formy na gofry.
Gofry piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut.
Upieczone gofry wyciągnij delikatnie z formy i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat gofrów z piekarnika
Gofry z piekarnika to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry pieczone możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z bitą śmietaną oraz owocami świeżymi lub z dżemem. Gofry możesz posypać także cukrem pudrem. Przepis na gofry z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, mleko spożywcze, olej rzepakowy, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić gofry z piekarnika? Do miski wsyp mąkę, pół szklanki ziemnej wody, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia. Do składników wbij jajko. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie do masy ciągle miksując, dodaj niepełną szklankę gorącej wody. Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Po kilku minutach ciasto przelej do silikonowej formy na gofry. Gofry piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut. Upieczone gofry wyciągnij delikatnie z formy i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu.
Podsumowując: pyszne gofry z piekarnika są łatwe i szybkie do przygotowania. Smaczne gofry świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie wspaniałych, chrupiących gofrów. Najlepsze gofry są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Do przygotowania gofrów potrzebne są specjalne formy silikonowe.
Alergeny w gofrach z piekarnika
Lista alergenów dla gofrów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów z piekarnika
Gofry z piekarnika to doskonała propozycja na deser. Możesz podać je z dodatkiem świeżych owoców lub z dżemem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.