Gofry z piekarnika

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry na ciemnym talerzu
Gofry z piakranika
Gofry z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na pieczone gofry.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
388 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, forma do gofrów

Przepis na gofry z piekarnika krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, ćwierć szklanki ziemnej wody, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia.

Do składników wbij jajko.

Składniki dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Następnie do masy ciągle miksując, dodaj niepełną szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Po kilku minutach ciasto przelej do silikonowej formy na gofry.

Gofry piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut.

Upieczone gofry wyciągnij delikatnie z formy i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gofry z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów z piekarnika

Gofry z piekarnika to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry pieczone możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z bitą śmietaną oraz owocami świeżymi lub z dżemem. Gofry możesz posypać także cukrem pudrem. Przepis na gofry z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, mleko spożywcze, olej rzepakowy, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić gofry z piekarnika? Do miski wsyp mąkę, pół szklanki ziemnej wody, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia. Do składników wbij jajko. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie do masy ciągle miksując, dodaj niepełną szklankę gorącej wody. Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Po kilku minutach ciasto przelej do silikonowej formy na gofry. Gofry piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut. Upieczone gofry wyciągnij delikatnie z formy i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu.

Podsumowując: pyszne gofry z piekarnika są łatwe i szybkie do przygotowania. Smaczne gofry świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie wspaniałych, chrupiących gofrów. Najlepsze gofry są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Do przygotowania gofrów potrzebne są specjalne formy silikonowe.

Alergeny w gofrach z piekarnika

Lista alergenów dla gofrów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Gofry z piekarnika to doskonała propozycja na deser. Możesz podać je z dodatkiem świeżych owoców lub z dżemem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
388.81
388.81
Białko (g)
8.56
8.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.19
39.19
Węglowodany przyswajalne (g)
39.17
39.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.11
22.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.01
3.01
Tłuszcze nienasycone (g)
19.10
19.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.05
74.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
22.11
22.11
Potas (mg)
182.51
182.51
Wapń (mg)
72.75
72.75
Fosfor (mg)
150.89
150.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.75
20.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.86
2.86
Cynk (mg)
0.70
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z piekarnika 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z piekarnika

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
21.60