Przepis na galaretkę z nóżek krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek, małe salaterki

Nóżki i golonki umyj, osusz i ułóż na dnie garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Zalej wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu minimum 3-4 godziny, co jakiś czas zdejmując szumowiny.

Warzywa obierz i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 2-3 godziny.

Mięso przecedź przez sitko. Wywar ponownie przelej do garnka.

Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj.

Ułóż w salaterkach i zalej wywarem.

Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

nóżki w galarecie
galaretka z nóżek
Koszt przygotowania dania
44.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
96 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Galaretka z nóżek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galaretce z nóżek

Galaretka z nóżek to tradycyjna, staropolska potrawa przyrządzana od dawien dawna. Najczęściej robi się ją z nóżek wieprzowych, ale można wykorzystać również inny rodzaj mięsa, a także ryby. Do wzbogacenia smaku i kolory często dodawane są również warzywa, głównie marchewka i pietruszka. W niektórych regionach domowa galareta podawana jest podczas wielkanocnego śniadania, w innych miejscach jest przede wszystkim przekąską przyrządzaną z okazji wesel, czy innych dużych, uroczystości rodzinnych. Ma też swoje różne nazwy, przykładowo w województwie mazowieckim nazywana jest meduzą, a w Wielkopolsce mówi się na nią galant. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretkę z nóżek świńskich, aby była dobra i smaczna koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania galaretki potrzebne Ci będą nóżki wieprzowe, golonka, warzywa (marchew oraz korzeń pietruszki), a także przyprawy – sól, pieprz oraz sporo liści laurowych i ziela angielskiego. Samo przygotowanie jest bardzo proste, jednak długotrwałe. Mięso i nóżki powinny gotować się co najmniej 5-6 godzin, aby do wywaru przedostał się kolagen z kości, który odpowiada za konsystencję galaretki. Dodatkowo jest bardzo ciekawym składnikiem prozdrowotnym, jego spożycie ciała korzystnie m.in. na stan włosów, skóry, paznokci oraz funkcjonowanie stawów. Galaretkę z nóżek najczęściej przygotowują i jedzą osoby starsze, które znają tę przekąskę od najmłodszych lat swojego życia. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować galaretkę z nóżek, aby była pyszna, koniecznie poznaj nasz przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować to danie krok po kroku i będziesz mógł/mogła bez obaw podać je jako przystawkę podczas kolejnej rodzinnej uroczystości.

Wartości odżywcze galaretki z nóżek

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w galaretce z nóżek

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany przyswajalne
2.96 g
4.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcze nasycone
0.83 g
1.25 g
Tłuszcze nienasycone
1.81 g
2.72 g
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki z nóżek 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galaretce z nóżek

Lista alergenów dla galaretki z nóżek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę z nóżek

Cena przygotowania galaretki z nóżek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
1000 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 1000 g
Marchewka
500 g
6 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Pietruszka
250 g
3 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 250 g
Golonka wieprzowa
500 g
1 sztuka
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 500 g
Koszt składników
46.50
Jak oceniasz przepis na galaretkę z nóżek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób