Galaretka z nóżek
- Nóżki wieprzowe (1000 g)
- Marchewka - 6 sztuk (500 g)
- Pietruszka - 3 sztuki (250 g)
- Golonka wieprzowa - 1 sztuka (500 g)
Przepis na galaretkę z nóżek krok po kroku
Nóżki i golonki umyj, osusz i ułóż na dnie garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Zalej wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu minimum 3-4 godziny, co jakiś czas zdejmując szumowiny.
Warzywa obierz i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 2-3 godziny.
Mięso przecedź przez sitko. Wywar ponownie przelej do garnka.
Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj.
Ułóż w salaterkach i zalej wywarem.
Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Więcej informacji na temat galaretki z nóżek
Galaretka z nóżek to tradycyjna, staropolska potrawa przyrządzana od dawien dawna. Najczęściej robi się ją z nóżek wieprzowych, ale można wykorzystać również inny rodzaj mięsa, a także ryby. Do wzbogacenia smaku i kolory często dodawane są również warzywa, głównie marchewka i pietruszka. W niektórych regionach domowa galareta podawana jest podczas wielkanocnego śniadania, w innych miejscach jest przede wszystkim przekąską przyrządzaną z okazji wesel, czy innych dużych, uroczystości rodzinnych. Ma też swoje różne nazwy, przykładowo w województwie mazowieckim nazywana jest meduzą, a w Wielkopolsce mówi się na nią galant. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretkę z nóżek świńskich, aby była dobra i smaczna koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania galaretki potrzebne Ci będą nóżki wieprzowe, golonka, warzywa (marchew oraz korzeń pietruszki), a także przyprawy – sól, pieprz oraz sporo liści laurowych i ziela angielskiego. Samo przygotowanie jest bardzo proste, jednak długotrwałe. Mięso i nóżki powinny gotować się co najmniej 5-6 godzin, aby do wywaru przedostał się kolagen z kości, który odpowiada za konsystencję galaretki. Dodatkowo jest bardzo ciekawym składnikiem prozdrowotnym, jego spożycie ciała korzystnie m.in. na stan włosów, skóry, paznokci oraz funkcjonowanie stawów. Galaretkę z nóżek najczęściej przygotowują i jedzą osoby starsze, które znają tę przekąskę od najmłodszych lat swojego życia. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować galaretkę z nóżek, aby była pyszna, koniecznie poznaj nasz przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować to danie krok po kroku i będziesz mógł/mogła bez obaw podać je jako przystawkę podczas kolejnej rodzinnej uroczystości.
Alergeny w galaretce z nóżek
Lista alergenów dla galaretki z nóżek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę z nóżek
Wartości odżywcze galaretki z nóżek
Galaretka z nóżek to dobre źródło kolagenu, który jest składnikiem budulcowym m.in. dla kości, skóry, włosów i paznokci.
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.